Studentski Lider klub
StoryEditor

Mladi Hrvati digitalno su najvještiji u Europskoj uniji

25. Srpanj 2020.
Čak 97 posto Hrvata od 16 do 24 godine, prema najnovijem Eurostatovu istraživanju, posjeduje osnovne i napredne digitalne vještine. Prilično iza nas ostale su i digitalne nacije poput Estonije, Litve i Nizozemske

Svima su nam usta puna digitalizacije, posebno otkako je počela pandemija, no ovako dobre vijesti ipak nismo očekivali. Prema najnovijem Eurostatovu istraživanju, naime, mladi u Hrvatskoj najbolji su u digitalnim vještinama u cijeloj Europskoj uniji. Pokazali su to na svojevrsnom testu koji su prošli svi anketirani. Među svim članicama Europske unije Hrvatska je imala najveći udio, od 97 posto, mladeži između 16 i 24 godine koja posjeduje osnovne i napredne digitalne vještine.

Razine digitalne pismenosti

Iza mladih Hrvata ostale su neke digitalne nacije poput Estonije, Litve i Nizozemske, koje su prikupile 93 posto, te Grčke s 92 posto. Na začelju Eurostatova popisa našli su se Rumunjska (56 posto), Bugarska (58 posto), Italija (65 posto), Mađarska (68 posto) te Latvija i Luksemburg s po 75 posto. Prema istraživanju, 2019. zabilježeno je da je četvero od petero mladih u dobi od 16 do 24 godine u Europskoj uniji svladalo digitalne vještine na osnovnoj ili naprednoj razini.

image
Eurostatovi podaci


Osnovna razina digitalne pismenosti uključivala je jednostavne zadatke poput kopiranja mape s jednog mjesta na drugo, prebacivanja dokumenta s jednog računala na drugo te upotrebu programa za obradu teksta poput Worda.

Lošije znanje

U kategoriji mladih između 25 i 29 godina Hrvatska se našla na trećemu mjestu s 92 posto mladih s digitalnim vještinama. Ipak, da ne može sve biti tako svijetlo nama u Hrvatskoj, 'pobrinula' se dobna skupina onih od 35 do 44 godine koja je pokazala najlošije znanje i smjestila nas na dno tablice. Tu skupinu predvodi Island, gdje je 92 posto osoba pokazalo zavidne digitalne vještine.

Dobre rezultate komentirao je na svom profilu na LinkedInu i Nenad Bakić napisavši da mali dio zasluga za te rezultate ide i programu 'Croatian Makers' koji je pokrenuo prije šest godina. Riječ je o najvećemu nedržavnom edukativnom pokretu (programu) u Europskoj uniji, s dosegom do više od 200.000 djece u Hrvatskoj i nekoliko desetaka tisuća u drugim zemljama. 'Besplatno smo obrazovali više od 3000 učitelja u Hrvatskoj. Utjecaj nije samo na tih 200.000 nego i na kulturu koju šire', komentirao je Bakić.

17. travanj 2024 08:51