Ukratko
StoryEditor

Potrošnja u Hrvatskoj u ožujku porasla 12. mjesec zaredom

30. Travanj 2024.
potrošnja, kartice, shopping

U Hrvatskoj je u ožujku potrošnja u maloprodaji snažno porasla na godišnjoj razini, već 12. mjesec zaredom, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak izvješće o prometu u trgovini na malo, koje pokazuje da je u ožujku, prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja realno pala 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na ožujak prošle godine porasla 8,9 posto.

Tako je potrošnja u maloprodaji porasla 12. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to gotovo isto tako snažno kao mjesec dana prije, kada je rast iznosio 9,1 posto.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 8,2 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio za 10 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prva tri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao je za 8,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Stabilan rast gospodarstva na početku godine

Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), snažan rast prometa u trgovini na malo u prva tri mjeseca ove godine ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i u prvom tromjesečju ove godine.

Zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom lanjskom tromjesečju već 12. kvartal zaredom, i to za 4,4 posto na godišnjoj razini.

15. svibanj 2024 01:24