Aktualno
StoryEditor

[1000 NAJVEĆIH] Dražen Čović: Nemoguće je predvidjeti nastanak nove krize, ali se za nju treba pripremiti

20. Lipanj 2019.

U anketi Liderovog posebnog izdanja 1000 najvećih sudjelovali su predsjednici uprava nekih od najvećih hrvatskih kompanija koji su odgovorili na pitanja: kakvi su ključni poslovni planovi i ciljevi za ovu godinu, kako vide razvoj tvrtke u 2020., jesu li optimisti i pripremaju li sigurnosne mehanizme u slučaju nove recesije, te gdje vidite tvrtku u 4. industrijskoj revoluciji i kako provode digitalnu transformaciju.

- S ciljem olakšanja pristupa poslovnim informacijama širokom krugu korisnika, u svibnju smo predstavili servis info.BIZ - kaže Dražen Čović, predsjednik Uprave Financijske agencije FINA

-Financijska agencija FINA svoje mjesto prepoznaje u pružanju cjelovitih usluga iz domene izvršenja aktivnosti bitnih za rad najvećih državnih servisa te usluga koje su u funkciji ostvarenja strateških nacionalnih ciljeva, kao što je učinkovito upravljanje javnom upravom, racionalizacija poslovnih procesa u javnoj upravi i uspostava različitih mehanizama nadzora i izvješćivanja, održavanje i plasman usluga temeljenih na dugogodišnjoj infrastrukturi sustava digitalnih certifikata i elektroničkih potpisa, bez čega nema iskoraka u dugoročno sigurnu digitalnu transformaciju, danas nezaobilaznu kad se radi o inovaciji i optimizaciji procesa – ističe Dražen Čović, predsjednik Uprave.

- Od projekata planiranih za 2019. godinu istaknuo bih e-Poslovanje, e-Pristojbe i Jedinstveno upravno mjesto (JUM), u kojima je Financijska agencija nezaobilazan partner državi i pouzdan pružatelj usluga javnom i privatnom sektoru, financijskoj industriji i građanstvu. S ciljem olakšanja pristupa poslovnim informacijama širokom krugu korisnika, u svibnju smo predstavili servis info.BIZ, koji je, kao najveća i najažurnija baza poslovnih informacija za više od 775.000 poslovnih subjekata, iz više od 30 izvora podataka, neizostavan alat u analizi poslovnih informacija – kaže Čović ističući da nije moguće predvidjeti vrijeme nastanka nove krize, ali je u vremenima relativno pozitivnog gospodarskog ozračja potrebno pripremati se za nju.

To za Financijsku agenciju znači fokusiranje na razvoj novih usluga i ubrzavanje procesa digitalne transformacije, kao zaloga za osiguranje relevantnosti Fine i u budućim razdobljima.

- Odrednica našeg rasta je unaprjeđenje razvojne i inovacijske klime čime će se realizirati prihod od novih usluga i proširiti portfelj usluga na nova tržišta. Informacijski kapital u funkciji rasta i stabilnosti dat će poticaj novom razvojnom modelu i internom poduzetništvu. Budućnost vidimo u daljnjem stvaranju platformi koje će osigurati Fini i okruženju nove poslovne sposobnosti te time omogućiti i podržati nove oblike digitalnog poslovanja – kaže Čović.

Pritom ističe da digitalno poslovanje zahtijeva mnogo više od tehnologije te mu je bitan preduvjet vodstvo s novim poslovno-tehnološkim vizijama, jake digitalne vještine kod zaposlenika, nove tehnologije i platforme te novi poslovni modeli.

-U ovom području prepoznajemo bitnu razliku između digitalne optimizacije postojećeg poslovanja i digitalne transformacije poslovanja. Stoga kontinuirano ulažemo u naše zaposlenike i podižemo njihove digitalne kompetencije. Posvećenost ujednačenom razvoju, fokusiranost na realizaciju aktivnosti te povećanje agilnosti organizacije kroz sve njene sastavnice vrijednosti su koje nas vode u realizaciji postavljenih ciljeva. Digitalna revolucija je zahvatila sve aspekte društva, pojedince, tvrtke i cijele države. Tehnološke promjene s jedne strane predstavljaju opasnost, dok, s druge strane, donose niz prilika za koje ranije nismo mislili da su moguće. Kako bismo što bolje iskoristili promjene koje se nezaustavljivo događaju, moramo biti fleksibilni i brzo uhvatiti ritam tih promjena. Inovativnim procesima moramo poboljšati kvalitetu naših usluga, kao i naše interne i eksterne sustave. Digitalna transformacija poslovanja više nije mogućnost, nego obveza tvrtki koje žele biti uspješne i bitne na današnjem tržištu – kaže Čović ističući da se poslovni procesi mogu ubrzati, a same usluge učiniti dostupnijima i efikasnijima za krajnje korisnike - građane i poslovne subjekte.

FINA to postiže suradnjom države i ICT zajednice, pružanjem podrške strateškim projektima digitalizacije i informatizacije, primjenom novih tehnologija te pravovremenim utjecajem na prepoznate kritične točke. Platforme za digitalno povezivanje i elektroničku razmjenu podataka poput e-Građana, e-Poslovanja, e-Računa, e-Arhive, elektroničkog potpisa i pečata te slične, čine pouzdanu infrastrukturu za napredak digitalnog društva i razvoj komplementarnih virtualnih servisa za koje postoji interes svih tržišnih skupina.

Sutra: Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte

20. travanj 2024 14:53