Aktualno
StoryEditor

15 najbogatijih država budućnosti

18. Ožujak 2018.

Većinu ljudi zanima kako će izgledati budućnost. Iako ju je nemoguće točno predvidjeti postoji nekolicina analitičara koji korištenjem podataka i znanja mogu stvoriti okvirne pretpostavke o tome što će se dogoditi u narednih nekoliko godina. Ipak, predviđanja se ne mogu napraviti samo za jednu osobu, već se rade na razini cijele države, prenosi Luxatic.

Jedan od načina predviđanja budućnosti neke države je promatranje koliko će bogata biti u budućnosti. Iako će zasigurno doći do promjena što se tiče politike i gospodarskih kretanja, pojedini analitičari temeljem raznih podataka kao što je očekivani rast BDP-a, korupcija, obrazovni i pravni sustav te stopa fertiliteta, mogu doći do približno točnih predviđanja.

Bankarska korporacija Hong Konga i Šangaja (HSBC) objavila je detaljnu studiju o 100 zemalja koja potencijalno pokazuje koja će zemlja 2050. biti najbogatija. Donosimo vam pregled prvih 15 zemalja na popisu.

15. Rusija

[caption id="attachment_328413" align="aligncenter" width="670"] Foto: Youtube[/caption]

Unatoč smanjenju broja radno sposobnog stanovništva, te trenutačnim problemima, Rusija je svoje mjesto na popisu ipak zaslužila. Gospodarstvo zemlje pokazuje znakove stabiliziranja, te rasta u budućnosti unatoč sukobu s Ukrajinom koji je bacio loše svjetlo na Rusiju i uzrokovao međunarodne sankcije što je dovelo do povećanja inflacije.

>>>EU produljila sankcije protiv Rusije na dodatnih šest mjeseci

Još jedna nedaća koja je zadesila rusko gospodarstvo je pad cijena nafte, kao i pad populacije. Unatoč tome, u HSBC-u imaju optimistična predviđanja da će BDP per capita do 2050. narasti i do 1.87 bilijun dolara.

14. Španjolska

[caption id="attachment_328411" align="aligncenter" width="670"] Foto: Youtube[/caption]

Prošla godina bila je teška za španjolsko gospodarstvo. Rast cijena do 2008. i smanjenje radne snage za 11 posto u kombinaciji s gospodarskom krizom doveli su Španjolsku pred rub bankrota.

>>>Španjolska svrgnula SAD s drugog mjesta najpopularnije turističke destinacije

Ipak, analitičari očekuju da će BDP Španjolske porasti sa 771 milijardi na 1.95 bilijuna dolara, što će biti potaknuto blagim porastom stanovništva te značajim porastom prihoda po stavnovniku.

13. Južna Koreja

[caption id="attachment_328417" align="aligncenter" width="670"] Foto: Youtube[/caption]

Južna Koreja u proteklih je nekoliko desetljeća imala problema s padom stope fertiliteta što je dovelo do smanjenja radne snage.

>>>Konkurentna Južna Koreja napokon krati ‘nehuman’ radni tjedan

Bez obzira na to, gospodarstvo zemlje kontirnuirano raste zbog vladinih potpora kompanijama kojima nastoje transformirati Južnu Koreju u tehnokratsko društvo, što će dovesti do impresivnog napretka u narednim godinama. Očekivani BDP do 2050. trebao bi iznositi oko 2.06 bilijuna dolara.

12. Turska

[caption id="attachment_328436" align="aligncenter" width="670"] Foto: Youtube[/caption]

Posljednjih godina u Turskoj je zabilježen značajan rast radne snage zahvaljujući rastu fertiliteta. Prihod po stanovniku gotovo se utrostručio, dok je ostatak zemalja u regiji bio suočen s teškom krizom.

>>>Donesen kompromisni proračun EU za 2018., smanjena sredstva za Tursku

Ti indikatori razlog su vjerovanja da će gospodarstvo Turske narednih godina nastaviti s drastičnim rastom, zbog čega bi BDP do 2050. mogao iznositi 2.15 bilijuna dolara.

11. Italija

[caption id="attachment_328422" align="aligncenter" width="670"] Rim, Foto: YouTube[/caption]

Gospodarstvo Italije posljednjih je 16 godina raslo po najsporijoj stopi na razini čitave EU, samo 4 posto. Iako će narednih nekoliko godina, zbog pada radne snage, gospodarstvo biti usporeno, do 2050. Italija će biti jedna od najbogatijih zemalja čiji će BDP iznositi 2.19 bilijuna dolara.

>>>Broj zaposlenih raste i u Italiji, rekord u studenom

10. Kanada

[caption id="attachment_328427" align="aligncenter" width="670"] Foto: Youtube[/caption]

Kada je riječ o gospodarstvu, Kanada predstavlja stup stabilnosti. Dok gospodarstvo nekih zemalja usporava, drugih ubrzava, kanadsko ostaje nepromijenjeno.

>>>Kanada produljila plaćeni roditeljski dopust s 12 na 18 mjeseci

Bankarsku sustav ove države jedan je od nastabilnijih u svijetu, a očekuje se da će populacija do 2050. narasti na 44 milijuna stanovnika.  U istom periodu, BDP će dosegnuti 2.287 bilijuna dolara, zahvaljujući čemu Kanada zauzima visoko 10. mjesto na popisu.

9. Francuska

[caption id="attachment_328415" align="aligncenter" width="670"] Foto: Youtube[/caption]

Iako prema današnjim uvjetima Francuska zauzima peto mjesto, analitičari HSBC-a očekuju da će previranja unutar EU uzeti svoj danak zbog čega će francusko gospodarstvo stagnirati i Francusku postaviti na deveto mjesto 2050.

>>>Zbog snažnijih ulaganja i proizvodnje francusko gospodarstvo poraslo više od prognoziranog

BDP će do tada iznositi 2.75 bilijuna dolara, a Francusku će prestići države poput Brazila, Indije i Meksika.

8. Meksiko

[caption id="attachment_328412" align="aligncenter" width="670"] Foto: Youtube[/caption]

S populacijom od oko 120 milijuna stanovnika, Meksiko je jedno od najvećih gospodarstava u svijetu koje kontinuirano raste zbog čega će se dodatno poboljšati ukupna produktivnost i blagostanje.

>>>SAD, Meksiko i Kanada počinju pregovore o ‘reformi’ NAFTA-e

Enruque Pena Nieto izabran je na šestogodišnji predsjedničku mandat 2012., a zahvaljujući njegovim naporima u državi su primjetna poboljšanja kada je riječ o energetskom i financijskom sektoru te školstvu.  Do 2050. BDP bi mogao iznositi 2.81 bilijun dolara.

7. Brazil

[caption id="attachment_328405" align="aligncenter" width="670"] Foto: Youtube[/caption]

Nakon teškog perioda visoke inflacije koji je završio 1994., brazilsko gospodarstvo uspjelo se oporaviti zahvaljujući značajnom  porastu radne asnage.

>>>Brazil obustavlja izvoz ribe u EU

Napori za suzbijanje kriminala i poboljšanje životnog standarda pripomogli su rastu gospodarstva, a BDP bi mogao narasti na 2.96 bilijuna dolara.

6. Ujedinjeno Kraljevstvo

[caption id="attachment_328410" align="aligncenter" width="670"] Foto: Youtube[/caption]

Prema podacima se čini da se jaz između Britanije i Njemačke polagano zatvara, a razlika u bogatstvu između tih dvaju zemalja bit će puno manja no što je danas. Zahvaljujući bliskim odnosima s SAD-om i Japanom, Britanija će napredovati po višoj stopi od većine europskih zemalja.

>>>Francuska izgurala Veliku Britaniju s ljestvice top 5 svjetskih ekonomija

Primjerice, dok je francusko gospodarstvo raslo prosječnom stopom od 0.3 posto godišnje, Britanija bilježi rast od 3.2 posto. BDP te države do kraja naredna tri desetljeća mogao bi porasti do 3.58 bilijuna dolara.

5. Njemačka

[caption id="attachment_328404" align="aligncenter" width="670"] Foto: Youtube[/caption]

Njemačka će narednih desetljeća zadržati svoju poziciju najjačeg gospodarstva Europe s procjenjenim BDP-om koji će 2050. iznositi 3.71 bilijun kuna. Iako će broj stanovnika pasti za 11 milijuna, porast će dohodak po stanovniku.

>>>Globalna neravnoteža: Višak u njemačkoj platnoj bilanci i u 2017. najveći u svijetu

Istovremeno, njemačka radna populacija nastavlja s padom, no taj problem ublažen je zahvaljujući dobrim investicijama i stabilno ekonomskom infrastrukturom, stoga će gospodarstvo nastaviti s rastom.

4. Japan

[caption id="attachment_328424" align="aligncenter" width="670"] Foto: Youtube[/caption]

Iako je Japan suočen s problemima vezanim uz smanjenje populacije, s procjenjenim padom sa 127 milijuna stanovnika na njih 102 milijuna do 2050., povećanom prosječnom dobi i manjim brojem radne populacije, gospodarstvo će nastaviti s rastom.

>>>VIDEO: Japan obećao 2.9 milijardi dolara za svijet s ‘univerzalnim zdravstvom’

Stručnjaci procjenjuju da će japanski BDP porasti s prošlogodišnjih 4.88 bilijuna dolara na 6.43 bilijuna do 2050., zbog čega će Japan ostati jedna od najjačih gospodarskih sila u svijetu.

3. Indija

[caption id="attachment_328406" align="aligncenter" width="670"] Foto: Youtube[/caption]

Unatoč pozitivnim predviđanjima vezanim uz japansko gospodarstvo, Indija će zauzeti bolju poziciju u ukupnom poretku. Uz nevjerojatan rast stanovništva, sa današnjih 1.35 milijardi na 1.6 milijardi do 2050. Indija će brojem stanovnika prestići najmnogoljudniju Kinu.

>>>CEBR: Indija će 2018. godine prestići Francusku i postati peto gospodarstvo svijeta

U ekonomskim uvjetima, BDP Indije učetverostručit će se na 8.17 bilijuna dolara zahvaljujući kombinaciji brzorastućih sektora, ogromnog porasta radne snage i primjeni suvremene tehnologije.

2. SAD

[caption id="attachment_328414" align="aligncenter" width="670"] Foto: Youtube[/caption]

Iako se SAD u zadnje vrijeme suočava s brojnim problemima, koji neće tako brzo nestati, gospodarstvo će i dalje rasti. Glavni čimbenici koji na to utječu su stabilne institucije i visoka stopa fertiliteta što će rezultirati porastom broja stanovništva na oko 86 milijuna u budućnosti.

>>>Stopa nezaposlenosti u SAD-u 4,1 posto, na najnižoj razini u 17 godina

BDP će doći do procjenjenih 22.27 bilijuna dolara zbog čega će postati drugo najmoćnije gospodarstvo svijeta.

1. Kina

[caption id="attachment_328409" align="aligncenter" width="670"] Foto: Youtube[/caption]

Ne čudi da će, s gospodarskog stajališta, Kina vladati svijetom u bliskoj budućnosti. Stručnjaci smatraju da napori kineskih vlasti za održavanje stabilnog broja stanovnika kroz politiku jednog djeteta i potpuno modernizirano društvo će biti čimbenici koji će gurati gospodarstvo.

>>>Kinezi testiraju nove porezne mjere za poticanje ulaganja

Nakon što Kina integrira u svoje gospodarstvo područja Hong Konga i Makaa, BDP će iznositi vrtoglavih 25.33 bilijuna dolara 2050., zbog čega će Kina zajesti na tron kao najmoćnije gospodarstvo.

29. travanj 2024 06:42