Aktualno
StoryEditor

Agrokor: Belgijski Ardo nije odustao od planova s Vinkom

06. Svibanj 2018.

Kada je lani donosen plan održivosti Agrokora, izvanredna je uprava planirala kako će poljoprivredne tvrtke u prošloj godini ostvariti EBITDA-u na razini od oko 300 milijuna kuna, 70 milijuna kuna više nego godinu prije. Prošlog je tjedna Vladin povjerenik Fabris Peruško iznio rezultate Agrokorova poslovanja iz kojih je vidljivo da poljoprivredne tvrtke ne samo da nisu ostvarile taj plan nego je njihova ukupna EBITDA bila niža nego u 2016., odnosno iznosila je 210 milijuna kuna. To je obrazloženo time što je 1. srpnja prošle godine ‘provedeno pripajanje i konsolidacija Vinke‘.

>>> Lex Agrokor produžen na još tri mjeseca kako bi se dovršio tekst nagodbe

Posljednji veliki Todorićev projekt, stvaranje najvećeg proizvođača zamrznutog voća i povrća u Istočnoj Europi, znatno je usporen, ali ne i odbačen.

Tvornica Vinka bila je posljednji veliki projekt koji je pokrenuo Ivica Todorić. U lipnju 2016. Todorić je s belgijskom kompanijom Ardo potpisao ugovor prema kojem će Agrokor i Ardo u Vinku uložiti ukupno 400 milijuna kuna kako bi od nje napravili najvećeg proizvođača zamrznutog voća i povrća u Istočnoj Europi. Ugovorom su Agrokor i Ardo postali ravnopravni vlasnici tvrtke Vinka. Zamisao je bila da će se Vinka podijeliti u dvije nove kompanije (Voćnjak Borinci i Tvornica za preradu), na čemu su i počele pripreme.

No zbog situacije u kojoj se Agrokor našao početkom 2017. proces je znatno usporen, a s primjenom ‘lex Agrokora‘ i prekinut. U toj tranziciji Vinka se 10. travnja 2017. našla u indirektnom vlasništvu tvrtke Agrokor projekti, na koju se nije primjenjivao ‘lex Agrokor‘, pa je nakon rješavanja ukupne procedure pod izvanrednu upravu došla tek u srpnju. Nakon toga Vinka je konsolidirana u PIK Vinkovci, a Ardo je za cijelo to vrijeme ostao vezan uz operativno poslovanje Vinke dajući tehničko-tehnološku podršku u investicijama, aktivno sudjelujući u optimizaciji proizvodnih procesa te kupujući otprilike 40 posto Vinkine proizvodnje, što je bilo presudno za njezinu likvidnost. Očito je da Belgijci nisu odustali od planova s Vinkom.

>>> Agrokor i Ardo investirat će 400 milijuna kuna u Vinku

Na temelju sporazuma između Todorića i Arda započeti su procesi revitalizacije voćnjaka Borinci i investicije u tvornicu za preradu, koje nije bilo moguće zastaviti zbog potpisanih ugovora za sadni materijal i opremu u tvornici. U Agrokoru sada kažu da ‘investicije idu usporeno, ali da po svojoj strukturi prate dogovoreno‘ te da je od lipnja 2016. do sada Agrokor u voćnjak Borinci investirao otprilike 20 milijuna kuna, a u tvornicu 10 milijuna kuna.

Konsolidacija Vinke u PIK Vinkovce omogućila je Vinki nesmetano funkcioniranje i očuvanje proizvodnje s obzirom na to da Vinka u ovom trenutku zbog opsega proizvodnje te mladog voćnjaka koji još nije u rodu samostalno nije solventna tvrtka.

20. travanj 2024 14:18