Aktualno
StoryEditor

Agronomski fakultet pomaže bjelovarskim svinjogojcima

24. Siječanj 2018.

Čelnici Grada Bjelovara i zagrebačkog Agronomskog fakulteta u srijedu su potpisali ugovor o financiranju istraživačke studije, koja bi nakon dvogodišnjeg istraživanja i analize bjelovarske svinjogojce trebala uputiti kako proizvodnju učiniti što profitabilnijom. Ugovor su potpisali bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu Zoran Grgić.

- Iako je u bjelovarskom kraju duga tradicija svinjogojstva, u posljednjih nekoliko godina zabilježen je značajan pad broja proizvođača i broja proizvedenih svinja. Uz stručnu pomoć želimo zaustaviti negativne trendove i pomoći svinjogojcima da se osove na vlastite noge, a uvjeren sam i da za kvalitetne proizvode postoji tržište, rekao je gradonačelnik Hrebak.

>>>Ljubo Jurčić: Pravimo se gospoda, a uvozimo svinje

Dekan Grgić naglasio je značaj svinjogojstva u Bjelovaru i Hrvatskoj. Napomenuo je kako će dodatne izvore financiranja pronaći putem EU fondova.

Profesor Agronomskog fakulteta i voditelj projekta Dubravko Škorput, iznio je podatak da je proizvodnja svinja u bjelovarskom kraju tijekom posljednjih godina smanjena čak pet puta.

- Hrvatska, pa tako ni Bjelovar, ne može se natjecati s Danskom i velikim europskim državama u količini i zato moramo uložiti napore u poboljšanje kakvoće. Genetski materijal imamo, imamo i kvalitetne uzgajivače, a cilj ovoga projekta je poboljšati proizvodne pokazatelje i pronaći konkurentske prednosti našega svinjogojstva, rekao je Škorput.

>>>Kvaliteta i ispravnost hrane – potrošači trebaju biti informirani, a deklaracije detaljne

Bjelovarski svinjogojac Vlado Biškup upozorio je kako je na bjelovarskom području preostalo tek desetak uzgajivača krmača te da je upravo u tome segmentu zabilježen najveći pad broja uzgajivača.

- Kako bismo mlade poljoprivrednike zadržali na selu, treba im osigurati profitabilnu proizvodnju, a to u ovom slučaju znači veću zaradu, podcrtao je Biškup.

18. travanj 2024 17:38