Aktualno
StoryEditor

Airbus upozorio na moguće zatvaranje 3.700 radnih mjesta u 4 zemlje

08. Ožujak 2018.

Europski proizvođač zrakoplova Airbus upozorio je da bi se 3.700 radnih mjesta moglo naći pred zatvaranjem u četiri zemlje u kojima je prisutan zbog smanjene proizvodnje zrakoplova modela A380 i A400M, pišu britanski mediji.

Upozorenje iz Airbusa odnosi se na radna mjesta u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Španjolskoj.

Iz britanskog su ogranka pak poručili da ne očekuju otpuštanja u pogonu u Broughtonu. Oko 250 zaposlenika koliko ih trenutno radi na modelu A380 u Velikoj Britaniji vjerojatno će biti angažirano na drugim projektima, prenosi britanski BBC.

>>>Airbus pretekao Boeing dosegnuvši rekord u broju naručenih zrakoplova

Iz europskog koncerna su najavili da će od 2020. godine proizvoditi godišnje po šest superjumbo zrakoplova tipa A380, najvećeg putničkog zrakoplova u svijetu. Također bi trebali proizvoditi po osam zrakoplova tipa A400M godišnje, što je manje u usporedbi se prethodno projiciranih 15 u 2018. i 11 u 2019. godini.

- Airbus ustraje u cilju odgovornog rješavanja svih posljedica po radnike, kao što je već uspješno pokazao u više navrata, stoji u priopćenju. Kompanija je uvjerena da će većini pogođenih radnika moći predložiti mogućnosti kroz programe koji se pripremaju, dodaje se.

>>>VIDEO: IBM Watson AI u Airbus CIMON-u, prvom robotskom astronautu

Modeli A380 i A400M najveći su projekti civilnog i vojnog zrakoplovstva u Europi, podsjeća BBC.

Prošli mjesec Airbus je izvijestio o najnovijem u nizu otpisa vezanih uz posrnuli projekt A400M, čime su ukupni gubici toga projekta premašili osam milijardi eura.

Model A380 u istom je razdoblju bio pogođen padom potražnje, premda je tom modelu podrška stigla u siječnju u vidu narudžbe 36 zrakoplova za zrakoplovnu tvrtku Emirates.

21. travanj 2024 11:45