Svijet
StoryEditor

Ako mislite da nemate gdje ulagati, pogledajte što se događa na burzi u Bukureštu

16. Prosinac 2019.
foto Getty Images/istockphoto
Piše:
piše Vlatko Kesegić, FIMA-Vrijednosnice d.o.o.
[email protected]

Prošlo je godinu dana od kad je rumunjska vlada šokirala investitore s prijedlogom novih poreza na imovinu domaćih banka, te najavom novog poreznog sustava za energetsku i telekom industriju, a sve sa ciljem spašavanja rumunjskog proračuna. Glavni dionički indeks Bukureštanske burze, BET, taj se dan urušio 11,21 posto, najviše od krizne 2009. godine.

Ove blagdane investitori u rumunjske dionice dočekuju u znatno boljem raspoloženju. Naime, Bukureštanska burza proživljava najbolje dane od 2007. godine. Vlada predovođena socijal-demokratima koja je uvela kontroverzne poreze je pala, profiti najvećih rumunjskih kompanija su porasli 15 posto u prvih devet mjeseci ove godine, a indeks BET je uzletio 33 posto i time više nego dovoljno nadoknadio prošlogodišnje gubitke. Osim što je navedena izvedba znatno bolja od rasta S&P 500 indeksa u ovoj godini, indeks BET predvodnik je među regionalnim tržištima, uključujući i predstavnika Zagrebačke burze, Crobex, koji je porastao 13,7 posto u ovoj godini.

Potvrda dobrih vremena za rumunjske dionice došla je ovog rujna i u obliku promocije Bukureštanske burze u status Tržišta u razvoju od strane FTSE Russella. Ova viša kategorija tržišta privlači fokus šireg kruga investitora zahvaljujući čemu dolazi do povećane potražnje za dionicama kompanija s takvih tržišta i time pozitivnog utjecaja na njihove cijene.

U fokusu investitora prvenstveno su sastavnice blue chip indeksa BET koji se sastoji od 16 najlikvidnijih dionica. Od toga, pet kompanija predstavlja 80 posto težine indeksa. To su banke Banca Transilvania (burzovna kratica TLV RO) i BRD Societe Generale (BRD RO), energetske kompanije OMV Petrom (SNP RO) i Romgaz (SNG RO), te investicijski fond Fondul Proprietatea (FP RO).

Osim što su rumunjske dionice atraktivne kad su u pitanju fundamentalni pokazatelji koji su u određenim slučajevima povoljniji od sličnih usporedivih kompanija s drugih tržišta u razvoju, blue chip dionice isplaćuju vrlo atraktivne dividende. Naime, većina sastavnica BET indeksa nosi dividendne prinose preko šest posto, koje predvodi Romgaz koji je svoje dioničare nagradio s dividendom koja pri trenutnoj cijeni dionice predstavlja prinos od 16 posto.

Ipak, opreza nikad dosta. Blago otriježnjenje na burzi zavladalo je ove srijede nakon vijesti da je rejting agencija S&P za rumunjsko gospodarstvo revidirala prognozu u negativnu uslijed rastućeg fiskalnog deficita. Također, usporavanje rasta rumunjskog BDP-a na tri posto u trećem tromjesečju, najsporiji rast od četvrtog kvartala 2014. godine, pritišće kočnice na rumunjski uspon cijena dionica.

Rast iz 2019. teško će se ponoviti u novoj 2020., ali ulagateljima uvijek ostaju dividende više nego darežljivih rumunjskih kompanija.   

16. travanj 2024 08:30