Aktualno
StoryEditor

Alfa Romeo Giulia - Napokon prve informacije o dugo iščekivanome modelu

21. Svibanj 2016.

Prije nekoliko mjeseci Alfa je ponudila prve fotografije i prve podatke o novom modelu Giuliji. Prvo pa muško, mogli bismo reći jer je Alfa tada tržištu predstavila odmah najjaču izvedbu, koja razvija snagu od 510 konja. Nova sportska Giulia nosi tradicionalni ‘alfistički‘ naziv Quadrifoglio ili, za one koje još to ne znaju, riječ je o djetelini s četiri lista.

Ispod prednjeg poklopca krije se monstruozni V6 turbomotor koji razvija najveću snagu od čak 510 konja. Alfa očito na ciljniku ima njemačke modele Audi RS4, BMW M3 i Mercedes C 63 AMG. Snaga je u konj ista kao kod Mercedesa, a BMW primjerice zaostaje sa snagom.

Za 3,9 sekundi do stotke Ubrzanje do stotke impresivno je, za to je Giuliji potrebno svega 3,9 sekundi. Simbolično je to za stotinku brže od Mercedesa i dvije stotinke brže od BMW-a. Alfa navodi da je motor napravljen u bliskoj suradnji sa sestrinskom tvrtkom Ferrarijem, a kupci će moći birati između klasičnoga ručnog i automatskog mjenjača te pogona na sve kotače ili male revolucije pogona na stražnje kotače. No naravno da će taj model biti tek mali dio prodaje i čekalo se da Talijani predstave i obične izvedbe. Obećano – učinjeno (doduše s malo zakašnjenja), ali sada se zna da će se ‘civilne‘ izvedbe uglavnom temeljiti na 2,2-litarskom dizelskom motoru koji će dolaziti u tri različite izvedbe: najslabija će razvijati 136 konja, srednja će imati 150 konja, a najjači dizelaš zasad izbacivat će 180 konja. Možemo navesti da verzija sa 150 konja do stotke dolazi za 8,4 sekunde i razvija najveću brzinu od 220 km/h. Ako se želite malo ubrzati, tada treba odabrati opcionalni automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa, koji ubrzanje do 100 km/h skraćuje za 0,2 sekunde.

Snažna e-podrška Najjači dizelaš ubrzava do 100 km/h za 7,2 sekunde (7,2 sekunde za verziju s automatskim mjenjačem), a najveća mu brzina iznosi 230 km/h. Svi modeli imaju stražnji pogon, što je svojevrsni povratak u prošlost za Alfu, jer sve do modela 155 Alfina vozila više srednje klase imala su pogon na stražnje kotače i time još više konkurira njemačkim limuzinama BMW-u i Mercedesu. Uskoro se očekuju i dvije benzinske izvedbe, koje bi trebale razvijati 200, odnosno 280 konja. Izgled nove Giulije ima snažne obiteljske osobine, tako da odmah znate porijeklo automobila. Alfa najavljuje i maksimalnu elektroničku podršku vozaču u vidu raznih programa pomoći u vožnji. Unutrašnjost dosta podsjeća na model 156 (s ipak, kao novost, integriranim velikim ekranom), samo je pitanje hoće li Giulia uspjeti ponoviti uspjeh tog sada već legendarnog modela.

25. travanj 2024 19:17