Aktualno
StoryEditor

Algebrinih 20 godina: Nakon diplome posao u Googleu, Amazonu i Microsoftu

22. Studeni 2017.

Najveća i najbrže rastuća obrazovna grupacija u Hrvatskoj – Algebra – obilježila je dva desetljeća rada, tijekom kojih je obrazovala više od 120 tisuća polaznika. Dekan Visokog učilišta Algebra Mislav Balković pohvalio se kako njihovi studenti nakon diplome odmah dobivaju zaposlenje u globalnim tvrtkama kao što su Microsoft, Google, Amazon, IBM, Rimac Automobili, SPAN, Five, Ericsson Nikola Tesla, Infinum, Intel, VMware, Infinum, Amazon, Dell...

- U trenutku kada dajemo diplome, što je u principu dva ili tri mjeseca nakon završetka nastave, oni studenti koji izjave da traže posao od 96 do 100 posto se zaposle. Jedan dio studenata rade u ozbiljnim globalnim kompanijama u Hrvatskoj i u svijetu kao što su Microsoft, Google, Amazon, IBM, Cisco, Intel, a jedan dio radi u hrvatskim tvrtkama od bankarskog sektora do IT kompanija poput Ericssona.

Važna je praksa tijekom studija

Polaznicima Algebre vrlo je važna i praksa kako bi odmah nakon studija bili spremni raditi.

- Nama svi stručni studiji imaju praksu - neki s manjim, neki s većim brojem sati. Ali ako želite studentima osigurati praksu u dobrim tvrtkama onda morate imati i veliki broj uspješnih tvrtki. Kako bi to poboljšali mi imamo stručne suradnike koji dolaze na nastavu, a osim toga imamo jednu zanimljivu studentsku priču gdje programeri i MBA studenti izgrađuju neka poslovna rješenja. Primjerice MBA studenti prepoznaju problem pa predlože rješenje problema, a onda prototip rješenja koji je podržan informacijskom tehnologijom rade studenti na računarstvu. Na taj način ih samoosnažujemo da prepoznaju stvarne probleme i dajemo im poticaj u samozapošljavanju, kazao je dekan Balković koji je ideju o Algebra učilištu započeo u maloj bakinoj sobi, a sada znanje širi diljem svijeta.

Cilj – privlačenje stranih studenata

- Dosta često smo mi jedna od točaka posjeta visokih delegacija gdje nam se često dogodi kada prezentiramo ono što smo napravili, to mnogima bude impresivno ili iznad očekivanja kada dolaze u Hrvatsku, što se recimo nedavno dogodilo s kanadskom delegacijom. Ta situacija je i nas pozitivno iznenadila i pokazala nam da smo na dobrom putu, kazao je Mislav Balković te najavio kako je jedan od planova za budućnost privlačenje stranih studenata.

Kina je samo jedna od destinacija koje je dekan Algebre samostalno posjetio. Tamo je potpisao suradnju s četiri vrlo značajna sveučilišta u Pekinu. Također, najavio je Balković, da nakon Nove godine idu u Šangaj i još nekoliko gradova. Osim toga, slične su poslove dogovorili u Indoneziji, Koreji i Japanu kako bi privukli što više stranih studenata.

-Doduše, ne radimo samo s Azijom, trenutno imamo i stotinjak stranih partnera iz Europe, dodao je.

Algebra poklanja edukaciju za 20 studenata

Povodom dvadesetog rođendana, Algebra poklanja različite programe edukacije za 20 studenata i polaznika. Trenutno su u potrazi za kandidatima kojima bi vrhunsko obrazovanje u područjima poput informacijskih tehnologija, EU fondova, digitalne ekonomije i drugih pomoglo u dobivanju novih životnih prilika, zaokreta u karijeri i većoj konkurentnosti na tržištu rada, a ne mogu si sami to priuštiti.

- Od samog početka došli smo do kampusa i educirali više od 120 tisuća osoba. Naših 110 stalno zaposlenih i 500 stručnih suradnika, nastavnika i predavača godišnje obrazuju 15 tisuća novih polaznika. Uz dvadeset posto godišnjeg rasta, vjerojatno smo jedina organizacija u Hrvatskoj koja se samostalno razvija. Integracija svih programa pod krovni brand Algebre ponudit će sadašnjim i budućim polaznicima novi obrazovni model, drugačiju budućnost obrazovanja u Hrvatskoj, izjavio je predsjednik uprave Algebre, Tomislav Dominiković.

Hrvoje Balen, član uprave Algebre pohvalio se najvećom promjenom u Algebri, a to je sjedinjavanje njihovih 23 web stranica u jednu na domeni www.algebra.hr

19. travanj 2024 16:59