Aktualno
StoryEditor

Amazon želi dostavljati pakete na Mjesec

04. Ožujak 2017.

Osnivač i generalni direktor Amazona Jeff Bezos želi početi dostavljati pakete na Mjesec. Prema pisanju Washington Posta, Bezos, koji je ujedno i vlasnik privatne tvrtke za svemirska putovanja Blue Origin, sastavio je interni izvještaj u kojemu tvrdi da je dostava u svemir ključ za uspostavljanje funkcionalnog lunarnog naselja.

U izvještaju se spominje i novo Blue Moon vozilo koje će nositi više od 4 000 kilograma tereta, a sletjet će na Mjesečev sunčani južni pol.

Izvješće je predano NASA-i i Trumpovu timu, kao pokušaj ostvarivanja početne prednosti za Blue Origin u nadolazećim projektima vezanim uz slanje paketa na mjesec.

Najnovije vijesti podupiru glasine da je NASA započela s istraživanjima o izvedivosti ubrzanja lansiranja posade u Space Launch System (SLS) raketi do 2018. Posjetimo, lansiranja su bila u planu za 2021.

Plan Blue Origina nisu putovanja ljudi, već slanje alata i opreme koje će trebati ljudima nastanjenima na Mjesecu. Bezosova ideja pojavila se gotovo istovremeno s priopćenjem Elona Muska o slanju putnika na lunarnu ekspediciju oko Mjeseca.  Entuzijazam za svemirska putovanja vidljivo raste. Letjelica Blue Moon trebala bi koristiti istu tehnologiju za slijetanje zahvaljujući kojoj je Originova raketa New Shepard uspješno lansirana prošle godine.

>>> Kako su poslovali Facebook i globalni trgovac Amazon

Pravo na slijetanje

Bezos u izvještaju isto tako traži prava za slijetanje na mjesto u blizini kratera Shackleton na južnom polu na Mjesecu. Ono je idealno za slijetanje zbog kontinuiranog Sunčeva osvjetljenja, a u blizini se nalazi i voda koja se može koristiti kao izvor vodika za raketno gorivo.

Ipak, još uvijek je upitno može li privatna tvrtka pravno rezervirati mjesto na Mjesecu. U Ugovoru o svemiru državama se brani da nebeska tijela proglašavaju svojima. Taj detalj je iznimno važno riješiti jer bi prema Bezosovoj izjavi prvo slijetanje na Mjesec moglo postaviti temelje za buduće misije.

>>> Amazon ubrzava automatizaciju, zapošljava 45 tisuća robota i 230 tisuća ljudi

23. travanj 2024 23:04