Aktualno
StoryEditor

Anita Letica: U poslovnim situacijama najviše mi je pomogla ‘ženska intuicija‘

09. Prosinac 2018.

Anita Letica je generalna direktorica Philip Morris Zagreb i sedma najmoćnija žena u hrvatskom biznisu na Lider-Bisnodeovoj ovogodišnjoj rang-listi 300 najutjecajnijih žena. Njezine ključne upravljačke odluke trenutačno su vezane uz komercijalizaciju inovativnog proizvoda IQOS-a, novog projekta Philip Morrisa, predvodnika transformacije duhanske industrije prema razvoju bezdimnih proizvoda.

Koje ste ključne upravljačke odluke donijeli u posljednjih godinu dana?

- Tijekom sada već dva desetljeća putovanja poslovnim vodama, moram reći da je upravo posljednjih godinu dana možda i najuzbudljiviji period u mojoj karijeri. To je ponajviše rezultat činjenice da je Philip Morris predvodnik transformacije duhanske industrije prema razvoju i komercijalizaciji bezdimnih proizvoda koji imaju potencijal smanjene štetnosti u odnosu na cigarete.

>>>Medeja Lončar: Moj ženski pristup ne znači da sam jednostavniji suparnik

Stoga su ključne upravljačke odluke u posljednjih godinu dana vezane uz komercijalizaciju jednog takvog inovativnog proizvoda pod imenom IQOS.

Iznimno je bitno znati dobro obaviti posao i biti stručnjak u određenim granama poslovanja, ali je važno, ako ne i važnije, kako komuniciramo i surađujemo s drugima.

Naime, komercijalizacija IQOS-a u Hrvatskoj veliki je izazov jer se radi o proizvodu koji predstavlja potpuno novu i do sada nepoznatu kategoriju proizvoda na našem tržištu te gotovo svakodnevno, zajedno sa svojim timom, donosim odluke s kojima se prije nisam susretala.

Što biste naveli kao vaše meke vještine?

- Smatram da su za uspješno upravljanje jednako važni i soft i hard skills, odnosno da treba pronaći pravi balans. Iznimno je bitno znati dobro obaviti posao i biti stručnjak u određenim granama poslovanja, ali je važno, ako ne i važnije, kako komuniciramo i surađujemo s drugima. Treba imati na umu da su u središtu svake organizacije i poslovnog modela ljudi, bilo korisnici, kupci, zaposlenici ili poslovni partneri.

U tom kontekstu, uvijek volim čuti što netko ima za reći i bitno mi je stvoriti atmosferu u kojoj vlada obostrano povjerenje te u kojoj se svi osjećaju uključeni i slobodni iznijeti svoje ideje i mišljenja. Samo tako dolazimo do najboljih rješenja. Teško mi je reći koje vještine žene više ili manje posjeduju jer ne volim generalizirati. Neovisno o spolu, svatko ima svoj stil i pristup poslovanju i vođenju. Osobno mislim da mi je u nekim poslovnim situacijama najviše pomogla „ženska intuicija“, teško objašnjivi fenomen svojstven samo nama ženama.

Lider svakodnevno donosi veliku seriju članaka o najmoćnijim ženama hrvatskog biznisa. S nama je tim povodom razgovarala i Ivana Bratanić, čelnica Uprave Euroherca.

19. travanj 2024 20:17