Aktualno
StoryEditor

ANKETA: Mrsić vs. Medved - Treba li razdvojiti braniteljske i radničke mirovine?

22. Svibanj 2019.

Srdžbu mi, boginjo, pjevaj Tome Medveda, branitelja ministra... Tako bi nekako mogao zvučati početak epa o nekoliko tjedana rata koji je u utorak započeo izjavom predsjednik Demokrata Miranda Mrsića da HDZ-ova vlada braniteljskim mirovinama kupuje glasove i ugrožava mirovinski sustav, zbog čega ostali građani moraju raditi duže za sve niže mirovine.

Ministar rada i mirovinskog sustava bivše vlade nemilosrdan je na jeziku, a pošto su ga ‘raspalile‘ izjave ministra branitelja Tome Medveda da je razdvajanje radničkih i braniteljskih mirovina ‘izuzetno komplicirao‘, nije se puno suzdržavao da stavi na drum sve što mu se domisli um. Tako je kritizirao mirovinsku reformu u režiji Andreja Plenkovića i Marka Pavića da se svodi samo na očuvanje braniteljskih mirovina bez ikakvog reda i održivosti sustava te da se mistificira razdvajanje braniteljskih od običnih, radničkih mirovina koje je već provela koalicijska vlada 2013.

"Mirovinska reforma premijera Plenkovića i ministra Pavića najbolji je dokaz da HDZ ima samo jedan cilj - zadržati vlast pod svaku cijenu i privilegije posebnih skupina kako bi na izborima dobili njihove glasove", rekao je Mrsić u utorak na konferenciji za novinare u Saboru upozoravajući da će doći do kolapsa mirovinskog sustava ako se ne razdvoje radničke i braniteljske mirovine.

Sve je dodatno začinio podatkom da je u travnju ove godine prosječna braniteljska mirovina iznosila 5618 kuna, dok je prosječna radnička mirovina bila 2342 kune te napomenom da nakon 25 godina od rata u mirovinski sustav i dalje pristižu novi branitelji.

Nije trebalo dugo čekati da Mrsić shvati kako je zašao duboko u osinje gnijezdo.

Reakcija je bila hitra. Ministarstvo branitelja oglasilo se da ‘sa zgražanjem osuđuju svaki dio njegova obraćanja javnosti‘. Okarakterizirali su ga kao uznemiravanje javnosti, a posebice braniteljske populacije te kazali kako je njegov istup ‘opasan i protuzakonit presedan koji u dobrom dijelu podliježe i kaznenom progonu‘.

Dio podužeg priopćenja Ministarstva gospodarstva prenosimo ovdje:

"Gospodin Mrsić netočno, paušalno i bez ikakve osnove napada braniteljsku i stradalničku populaciju, izdvajajući tzv. ‘braniteljske mirovine‘ prosječne visine od 5567 kuna, zanemarujući da je riječ o 56.000 mirovina hrvatskih ratnih vojnih invalida koji nikada nisu bili u prigodi uplaćivati u mirovinski fond doprinose za puni staž jer su obrani Domovine stradali vrlo mladi. (...) Isto tako, 14.000 obiteljskih mirovina koje ostvaruju obitelji iza smrtno stradalih branitelja, Mirando Mrsić naziva privilegiranim mirovinama koje oštećuju državni proračun i mirovinski sustav, a zbog kojih ostali umirovljenici imaju manje mirovine. (...) Gospodinu Mrsiću ne pada na pamet iznijeti činjenicu da hrvatski branitelji bez statusa HRVI, po općim propisima ili uz dodatak zajamčen Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, imaju prosječnu mirovinu u visini od 2577 kuna, koja je i niža od prosječne mirovine u Republici Hrvatskoj".

Mrsić se potom oglasio tek na svom Twitteru podsjećajući da je i sam ministar Medved bio u Povjerenstvu za razdvajanje mirovina 2013. te da je svjedočio tome da nijedan branitelj nije bio oštećen ni za lipu, a danas na spomen toga prijeti kaznenim progonom.

 

Nakon prijetnji kaznenim progonom, uz Mrsića je stao i HSS koji u svom priopćenju ističe da ‘kaznenom progonu ne podliježe Mirando Mrsić nego cijeli HDZ, i to zbog otvorene političke korupcije i zbog otvorenih prijetnji umirovljenicima da će imati manje mirovine ako daju glas za sindikalnu inicijativu ‘67 je previše‘.

"Naravno, ne smatramo da sve braniteljske mirovine ugrožavaju mirovinski fond. Svi oni koji se ne mogu brinuti o sebi, prije svega tu mislimo i na invalide Domovinskog rata, među kojima su i brojni članovi HSS-a, zaslužuju maksimalnu pomoć države. Ali svi oni koji su radno sposobni trebaju raditi - kako bi rasteretili fond i kako bi se osjećali korisnima", poručuju iz HSS-a.

U Mrsićevu tonu, iz te stranke dodaju kako je Hrvatska ‘jedina država na svijetu koja četvrt stoljeća nakon rata iz dana u dana ima sve više branitelja, a sve zbog toga kako bi HDZ ‘podebljao‘ svoju glasačku mašineriju‘.

O povlaštenim mirovinama Lider je pisao znatno prije današnjih rasprava. Posljednjih desetak, ako ne i više godina upozoravamo na to da treba suziti krug povlaštenih i da se te mirovine ne smiju isplaćivati iz redovitoga mirovinskog sustava jer svaka povlaštena kuna smanjuje mirovinu ostatka populacije umirovljenika.

Što vi mislite? Recite nam u anketi!

19. travanj 2024 02:43