Aktualno
StoryEditor

Bajka o djedu i repi: Recept za spas brodogradnje i svih gubitaša

06. Travanj 2019.

Na ruševinama Uljanika koji čeka neizbježni stečaj još se pokušavaju ‘iz šešira‘ izvući očajnička rješenja. Jedna je aktualna izbaviteljska varijanta da se Jadrolinija izuzme iz sustava javne nabave i da ‘poprek‘ (kako kažu moji Podravci) ugovori gradnju jedanaest, ako ne i svih osamnaest brodova, koliko nedostaje floti u državnom vlasništvu.

To je poput čupanja goleme repe iz priče o djedu i repi.

Povuci-potegni, ali Jadrolinija ne može iščupati Uljanik, nego Uljanik prijeti da povuče Jadroliniju na dno. Država se s proračunom ne smije uključiti u izvlačenje jer je to nelegalna pomoć, ne da Bruxelles. Ali gle, u Ini je država gotovo pedesetpostotna vlasnica, može naftna kompanija postati isključivi liferant goriva po povoljnijoj cijeni.

Ina za Jadroliniju, Jadrolinija za Uljanik, povuci-potegni, iščupati Uljanik ne mogu. Sad svi klize prema dnu, ali bar se problem preselio u Zagreb (i malčice u Budimpeštu, ako se Mađari dotad ipak ne riješe tog ‘tereta‘). Ina u problemima pozvat će u pomoć Janaf, koji će njezinu naftu besplatno tjerati kroz naftovod.

Janaf za Inu, Ina za Jadroliniju, Jadrolinija za Uljanik, iščupati ga ipak ne mogu, i sad svi zajedno idu prema potopu. Janaf sad zove u pomoć HEP, koji može svima u lancu isporučivati električnu energiju po simboličnoj cijeni, pa i ‘na đemdo‘.

HEP za Janaf, Janaf za Inu, Ina za Jadroliniju, Jadrolinija za Uljanik, povuci-potegni, iščupati ga ne mogu. Drže oni tako jedno vrijeme Uljanikovu ‘repu‘, a kad su se umorili, opet sve krene kliziti u ponor. E, sad HEP zove mirovinske fondove, oni ionako imaju previše novca i ne znaju kamo bi s njim.

Mirovinci za HEP, HEP za Janaf, Janaf za Inu, Ina za Jadroliniju, Jadrolinija za Uljanik, povuci-potegni, iščupati Uljanik ni oni ne mogu. I bogatstvo mirovinaca počelo se utapati u cijelome državnom lancu propaliteta koji vuče prema dolje. A kad nestane love za mirovine? E, tad će država pozvati u pomoć malog miša, svoga građanina, poreznog obveznika koji puni proračun.

Mali čovjek za mirovince, mirovinci za HEP, HEP za Janaf, Janaf za Inu, Ina za Jadroliniju, Jadrolinija za Uljanik, povuci-potegni i – iščupaju Uljanik.

Pouka? Sretan završetak ove priče postoji samo u bajci.

24. travanj 2024 08:13