Aktualno
StoryEditor

BBC: Dinosauri su izumrli jer je asteroid pogodio ‘kataklizmičku G-točku‘

17. Svibanj 2017.

Nedavno je prikazan dokumentarac TV kuće BBC pod nazivom ‘Dan kada su dinosauri umrli‘, u kojem su svoja otkrića prikazali znanstvenici koji su istraživali krater nastao nakon udara asteroida prije 66 milijuna godina. Znanstvenici su istraživali stijene ispod Meksičkog zaljeva koje bilježe pojedinosti događaja, te su došli do zaključka da 15 kilometara širok asteroid nije mogao pogoditi gore mjesto.

Mjesto udara prekriveno je plitkim morem zbog čega su značajne količine sumpora izbačene u atmosferu što je uzrokovalo ledeno doba koje je uslijedilo nakon vatrene oluje. Da je asteroid udario neku drugu lokaciju, čitava povijest je mogla biti drugačija.

>>>Istraživanje: Miševi su se uselili čim smo počeli graditi kuće prije 15.000 godina

Ben Garrod, profesor koji je radio na dokumentarcu objasnio je da u slučaju da je asteroid udario samo par trenutaka ranije ili kasnije, ne bi udario plitke priobalne vode već duboko u obližnji Atlantik ili Pacifički ocean. U toj situaciji, manje sumpora bi isparilo, oblak bi bio manje gust, a Sunčeva svjetlost bi prodirala do Zemljine površine. Ipak, udar je uzrokovao nestanak hrane zbog čega su dinosauri izumrli u samo tjedan dana.

Energija koja je nastala prilikom udara asteroida ekvivalentna je jačini 10 milijardi atomskih bombi koje su pogodile Hirošimu. Tim znanstvenika je također dobio uvid u povratak života na mjesto udara u godinama nakon događaja.

- Svi fosili koji se nalaze u sloju nisu široki više od 10 centimetara. Odjednom su umrli i pokopani su brzo. To znači da je taj proces trajao tjedan, možda mjesec dana, a ne tisućama godina, rekao je paleontolog Ken Lacovara.

13. travanj 2024 13:49