Aktualno
StoryEditor

Bill Gates najizgledniji kandidat za prvog bilijunaša

05. Veljača 2017.

Sudeći prema najnovijem izvješću organizacije Oxfam o bogatstvu i nejednakosti, pod nazivom ‘‘Ekonomija za 99%‘‘ (An economy for the 99%;.pdf), super-bogatim pojedincima poput Billa Gatesa, bogatstvo rapidno raste posljednjem desetljeću. U sljedećih 25 godina, ono bi moglo skočiti kao nikada do sada.

Do svoje 86 godine, Gates bi mogao postati prvi u novoj klasi svjetskih bogataša.

U istraživanju je navedeno da je 2009. na svijetu bilo 793 milijardera čije je bogatstvo skupa iznosilo 2.4 bilijuna dolara. Do 2016. godine njihovo bogatstvo popelo se na 5 bilijuna što čini prosječnu godišnju stopu rasta od 11%. ‘‘Ako se tempo nastavi, kroz 25 godina mogao bi se pojaviti prvi svjetski bilijunaš,‘‘ prognoziraju u Oxfamu.

Drugim riječima, istraživanje je pokazalo da ako se trend rasta nastavi, Gates koji je vodeći na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi s bogatstvom procijenjenim na 84.4 milijarde dolara neto, bi mogao postati usamljeni predstavnik hipotetske Forbesove liste ‘‘Svjetski bilijunaši‘‘.

>>>Bill Gates objavio listu knjiga koje su ga ‘uvukle u zečju rupu’ tijekom 2016. godine

Nakon odlaska iz Microsofta 2006., Gates je posvetio većinu svog vremena i resursa za iskorjenjivanje zaraznih bolesti i poboljšanje obrazovanja u svijetu kroz Zakladu Bill and Melinda Gates.

‘‘Superbogati mogu ostvariti povrat koji se ne može ostvariti običnom štednjom, čime raste jaz između bogatih i svih drugih‘‘ - stoji u izvješću.

Od 2013. godine do danas, Gates je donirao najmanje 28 milijardi dolara zakladi Gates.

16. travanj 2024 08:56