Aktualno
StoryEditor

Bitcoin je miljenik financijskog tržišta

02. Listopad 2017.

Svaka kompanija koja je htjela ostvariti rast cijena svojih dionica u devedesetima sve što je trebala jest ubaciti nastavak .com u svoje ime, dok je u 60-im godinama prošlog stoljeća hit bio nastavak –tronics (electronics) koji je svojedobno udvostručavao cijene dionica. Investicije isto kao i sve ostalo prate trendove, pa je danas digitalna valuta ono što kompanijama podiže vrijednost, prenosi Bloomberg.

Tako je internetska trgovina Overstock.com prikupila oko 139 milijuna dolara tržišnom kapitalizacijom nakon što su najavili lansiranje digitalnih tokena, a vrijednost kompanije Goldmoney je porasla za 15 posto nakon objave da će svojim klijentima ponuditi mogućnost da mijenjaju valute Bitcoin i Ether.

>>>Kriptovalute: DA Power Play zaključio prvi ICO u Hrvatskoj, prikupio 2,6 milijuna dolara

Razmjena kriptovaluta u konačnici će napraviti revuluciju istu kakvu su napravili elektronika i internet, stoga je svakom investitoru trenutno cilj pronaći novi Amazon. Oni koji ipak smatraju Bitcoin i Ether prerizičnim ulaganjima uvijek se mogu poslužiti alternativom i uložiti u dionice poduzeća koja kotiraju na burzi, a vezana su uz sektor kriptovaluta.

Overstock i Goldmoney samo su neki od primjera koji pokušavaju od kriptovaluta stvoriti koncencionalno sredstvo razmjene i to izgradnjom infrastrukture u sektorima koji institucionalnim investitorima omogućuju kupovinu sigurne imovine.

>>>U listopadu nas očekuje najveća blockchain konferencija u jugoistočnoj Europi

Ipak, Roy Sebag, izvšni direktor i suosnivač tvrtke Goldmoney, ne želi da se njegova i slične kompanije  svrstavaju u istu skupinu kao pojedini startupovi koji provode inicijalne ponude kovanica (Initial coin offering, ICO).

- Definitivno vlada eurforija, no ovo nije isti slučaj kao ICO, gdje ljudi pišu poslovne planove i objavljuju ih ne poštujući propise. Ono što financijska zajednica želi su legitimne tvrtke, s gotovinom i prihodima, koje ulaze u kriptoprostor i time nadograđuju svoju vrijednost, objasnio je Sebag u nedavnom intervjuu.

19. travanj 2024 17:04