Hrvatska
StoryEditor

Bojažljivo raste optimizam potrošača

16. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

U rujnu 2013 potrošači su ponovno iskazali novu, iako blažu dozu, optimizma te je GfK indeks povjerenja potrošača porastao na 40,18 bodova – i dalje u recesijskom ozračju.

Pozitivan pomak dogodio se kao i u ranijem mjerenju kod svih komponenti indeksa: od ocjene sadašnjeg financijskog stanja i očekivanja budućeg dohotka do sklonosti potrošnji trajnih dobara. 

- I dalje je prerano govoriti o oporavku povjerenja potrošača pošto smo sličnu situaciju imali u 2011 godini kada je Indeks u drugom kvartalu porastao preko 40 bodova da bi zatim u prosincu započeo ponovo seriju sve nižih očitanja koja je kulminirala godinu dana kasnije sa povijesno najniže zabilježenom vrijednosti Indeksa. Usporavanje rasta u rujanskom očitanju može biti znak stagnacije ili blagog pada u idućem mjerenju.- poručujuz GfK.

Indeks je dobiven istraživanjem stavova na reprezentativnom uzorku stanovništva (N=1000) RH. Skala indeksa je od 0-100 pri čemu vrijednosti iznad 50 predstavljaju uzlaznu fazu a vrijednosti ispod 50 silaznu fazu ekonomskog ciklusa.

01. svibanj 2024 21:48