Hrvatska
StoryEditor

Bruxelles zadovoljan brodogradnjom, ali ne i nadzornim odborima

23. Travanj 2012.
Piše:
liderhrt

Hrvatska je, što se tiče priprema za članstvo u Europskoj uniji, na pravom putu. Tom rečenicom počinje zaključak prvog izvještaja Europske komisije o pretpristupnom monitoringu u kojem se prati i ocjenjuje ispunjavanje zadaća koje Hrvatska ima do punopravnog članstva.

Izvješće će službeno biti objavljeno sutra. Hrvatska je u prvom polugodišnjem izvještaju prošla solidno, bez izravnih kritika, uz neke zamjerke i putokaze što treba poboljšati do cjelovitijeg izvještaja u jesen. Izvještaj je podijeljen prema ključnim područjima monitoringa. U poglavlju o tržišnom natjecanju Bruxelles je potvrdio napredak. Navodi se da se uskoro očekuje potpisivanje ugovora o privatizaciji Brodosplita. Za 3. maj i Brodotrogir Vlada treba žurno naći novo rješenje, kaže se u izvještaju. Nigdje se ne navodi na kakvom to planu B za ta dva brodogradilišta radi hrvatska Vlada.

U poglavlju o pravosuđu Bruxelles također vidi napredak. Traži se nastavak jačanja neovisnosti i učinkovitosti sudstva. Konstatira se i da je počeo proces za ratne zločine počinjene u selu Grubori. Kada je riječ o Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, u izvještaju piše da prvi koraci nove vlade u tom području izazivaju zabrinutost. Ta se ocjena na prvome mjestu odnosi na članstvo u nadzornim i upravnim odborima javnih tvrtki. Opisuje se prijedlog promjene Zakona prema kojima su odbačeni prije određeni kriteriji za imenovanje članova nadzornih odbora. U izvještaju se ne navode nazivi tvrtki, ali se Vlada poziva da uspostavi snažan sustav koji će spriječiti korupciju u tvrtkama u državnom vlasništvu. Traži se nulta tolerancija za korupciju. Bruxelles je u izvještaj o monitoringu upakirao očekivanje da se Zagreb konzultira s Europskom komisijom o svim osjetljivim zakonima i potezima dok ih priprema, a ne tek nakon pristiglih upozorenja.

19. travanj 2024 07:50