Hrvatska
StoryEditor

Čačić računa na 400 milijuna eura privatnih investicija

16. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Hrvatska možda neće ostvariti ciljani rast od 0,8 posto u ovoj godini s obzirom na mukotrpna nastojanja da zaustavi ‘slobodni pad‘ gospodarstva pred očekivani ulazak u EU u 2013., kazao je u razgovoru za Reuters ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Čačić je za Reuters izjavio da je ciljani rast, nakon trogodišnje recesije i stagnacije, ‘vrlo ambiciozan‘, što bi se moglo pokazati teško ostvarivim.- Cijela Europa na putu je gospodarskog pada. Važno je održati rast od oko nula posto, no nije lako istodobno smanjivati potrošnju i poticati rast - kazao je Čačić u intervjuu objavljenom u četvrtak. Hrvatski državni dug narastao je na 64 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), sa 42 posto tijekom drugog uzastopnog mandata prijašnje Vlade od 2008. do 2011. Istodobno je visoka državna potrošnja ostala nepromijenjena, dok su ulaganja svedena na nulu.- Naš je zadatak ove godine promijeniti tu sramotnu sitaciju i zaustaviti dramatičan slobodan pad. Ostanemo li na nogama, zadržimo li rast BDP-a oko nule ... mogli bismo iduće godine rasti za dva posto, a 2014. i 2015. za tri ili četiri posto - rekao je Čačić.Većina analitičara prognozira pad u visini do dva posto u ovoj godini. Hrvatska za ovu godinu planira ulaganja u energetiku i transport u ukupnom iznosu od oko 1,6 milijardi eura u sklopu nastojanja da izbjegne recesiju prije pristupanja EU u srpnju 2013. Istodobno mora smanjiti proračunski manjak kako bi sačuvala kreditni rejting. Čačić je kazao kako Vlada neće izravno ulagati. Oko dvije trećine ulaganja će doći iz državnih kompanija, koje će se nastojati zadužiti kod međunarodnih zajmodavaca i razvojnih fondova EU-a. Iznos od oko 400 milijuna eura trebao bi doći iz privatnog sektora.

Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade priznao je da zasad nijedan projekt nije spreman za provedbu, ali je naglasio da su pripremne radnje u tijeku.- Nakon što krenu projekti, imat ćemo investicijski zamah koji će nekoliko godina održavati rast BDP-a - kazao je te dodao kako je Vlada poduzela koraka za poboljšanje poslovne klime koje uključuju ukidanje poreza na reinvestiranu dobit, a smanjen je i doprinos poslodavcima za zdravstveno osiguranje.- Državna i javna poduzeća morat će objavljivati natječaje u realnom vremenu na internetu, kao i popis svih dobavljača i poddobavljača. To je dobar početak - zaključio je Čačić u razgovoru za Reuters.

29. travanj 2024 10:30