Hrvatska
StoryEditor

Čermak traži Vrdoljakovu ostavku, akcija Oktan ide dalje

15. Siječanj 2015.

Dvije paralelne tiskovne konferencije odvile su se danas u Ministarstvu gospodarstva i sjedištu Croduxa Ivana Čermaka. Tema - akcija Oktan.

Međunarodni akreditirani laboratoriji su potvrdili da je Crodux gorivo vrhunske kvalitete i nadmašuje međunarodne standarde. Akcija Oktan provedeno je nestručno i nepropisno i bilo bi razumno i moralno od ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da podnese ostavku. Istakli su to na današnjoj konferenciji za medije vlasnik i predsjednik Uprave Crodux plina Ivan Čermak, savjetnik Uprave William Montgomery te odvjetnici Tin Dolički i Anto Nobilo.

- Utvrdili smo da uzorkovanje tijekom inspekcijskog postupka nije provedeno u skladu sa propisanom normom. Sam Zavod za ispitivanje kvalitete (ZIK) nema akreditiranu metodu ispitivanja filtrabilnosti, što nam je i pismeno potvrdila Hrvatska akreditacijska agencija. Njihov inspekcijski nalaz o kvaliteti dizelskog goriva donosi zaključak da je gorivo neodgovarajuće kvalitete temeljem nepropisnih uzoraka i rezultata određivanja filtrabilnosti dobivenih temeljem neakreditirane metode. Osim toga, ZIK kao inspekcijsko tijelo, ujedno je i tijelo koje je vršilo uzimanje uzoraka i njihovu analizu, što je u suprotnosti s Uredbom Vlade o kvaliteti tekućih goriva gdje se propisuje da se inspekcijski postupak provodi od strane neovisnog akreditiranog laboratorija, a uzorkovanje i ocjenu laboratorijskog nalaza neovisno akreditacijsko inspekcijsko tijelo. I posljednje, bez obzira što uzorci nisu u skladu s propisanom normom, ti isti uzorci su poslani na analizu ispitivanja filtrabilnosti u tri nezavisna laboratorija: u Petrol u Ljubljanu, u  I.M.U. u Beč i u SGS u Prag. Njihove analize pokazuju da je dizelsko gorivo s Croduxovih benzinskih postaja vrhunske kvalitete te u potpunost ispunjava i navodno sporni uvjet filtrabilnosti s vrijednostima od minus 16 Celzijevih stupnjeva na dvije benzinske postaje, odnosno minus 15 na jednoj - istaknuo je  Čermak dodavši da ne zna je li akcija Oktan napravljena traljavo ili zlonamjerno i u to ne želi niti ulaziti. Što se tiče samog poslovanja nakon akcije Oktan, Čermak kaže da su u prvim tjednima nakon akcije osjetili pad prodaje benzina, no i da se taj pad sada smanjio i da su im se kupci vratili.O postocima pada nije htio govoriti, već je samo napomenuo da se neće ponašati kao Ministarstvo gospodarstva koje rezultate akcije Oktan nije prvo njima predočilo, već da će te podatke objaviti nakon što naprave analize, ali prije toga će svakako obavijestiti Ministarstvo gospodarstva. Ministar neće, napominje, svoju obvezu saznati iz medija.Odvjetnik Dolički je pritom naglasio da je Croduxu svakako nanesena višemiljunska šteta i u padu prometa i vrijednosti brenda:- Ne preostaje nam ništa drugo nego na sudu tražiti naknadu štete koju će, nažalost, platiti hrvatski porezni obveznici.

Na njega se nadovezao Nobilo osvrnuvši se na samog ministra Vrdoljaka za kojeg je rekao da ruši hrvatsko gospodarstvo, umjesto da ga podiže. Jer ne samo da je nanesena materijalna i reputacijska šteta Croduxu, nego je informacija otišla u svijet, a to šteti cijelom hrvatskom gospodarstvu.- Prisiljeni smo od Vlade i ministra gospodarstva zatražiti ostavku. To bi bilo razumno i moralno. Sve ovo što je napravljeno, napravljeno je radi političke promocije samog ministra – naglasio je Nobilo.U slučaju da ministar smogne snage ispričati se javno, Čermak kaže da će to svakako uzeti u obzir i neće tražiti velike novce za odštetu.

Indikativno je i nadasve zanimljivo da je u isto vrijeme i Ministarstvo gospodarstva odlučilo organizirati brifing za medije. Dakle, u isto vrijeme, slučajno ili ne, Ministarstvo gospodarstva odlučilo je izaći s novom najavom o nastavku akcije Oktan. Novih 50 uzoraka s 25 benzinskih postaja u Hrvatskoj analizirat će se i provjeriti njihova kvaliteta.

Isto tako, na taj briefing upao je i Branko Radošević direktor Crodux energetike. Naime, brifing za novinare je počeo i u jednome trenutku ušao je gopodin, koji se u tome trenutku nije predstavio i sjeo za stol. Suradnica u ministarstvu došla je do glasnogovornika Tomislavca Cerovca, nakon čega je on pristupio gospodinu Radoševiću i zamolio ga da napusti prostoriju. Radošević se tek prilikom izlaska i na pitanje novinara predstavio. Iako su ga novinari zamolili da pričeka ispred zgrade ministarstva, po završetku brifinga nije ga bilo jer je navodno izbačen iz zgrade.

Ministarstvo je na spomenutom burnom brijefingu objavilo kako je pet uzoraka iz prve akcije poslano na superanalizu i, kako kaže Ismar Avdagić, pomoćnog ministra Ivana Vrdoljaka, ‘da tri uzorka dvaju proizvođača i dalje ne udovoljavaju propisanoj kvaliteti‘. Četiri uzorka poslana su u inozemni laboratorij, a jedan u hrvatski, ali ne u ZIK.

Podsjetimo, kada su se uzimali uzorci sa benzinskih postaja, od svakoga od njih napravljena su tri. Dakle, jedan je išao na analizu u ZIK, a drugi je ostavljen za super analizu, a treći je išao distrubuteru kojemu je inspekcija i došla na postaju.

Važno je napomenuti, još jednom, kako laboratorij koji je radio prvu analizu nema akreditaciju za provjeru filtrabilnosti goriva, no ne mora ju ni imati.

- ZIK mora imati dvije akreditacije. Prva je za inspekcijski nalaz (17020) i provjeru nafnih derivata (17025). Ostale akreditacije prema važećim Uredbama i Zakonu ne treba imati jer zakon to ne propisuje. Kada se rade ovakve analize i kada se ti rezultati provjeravaju u drugim akreditiranim laboratorijima, zaključci mogu biti nešto različiti. Razlog tomu je interpretacija statistike i norme koja je propisana i napisana na 60-ak stranica. No to ne znači da naši rezultati nisu točni ni da smo radili lošije od drugih -objasnio je direktor ZIK-a Dragan Sabljić.

Bilo kako bilo, Ministarstvo tvrdi da je u pravu da navedene kompanije nisu prodavale kvalitetno gorivo te da će im biti uručeni optužni prijedlozi i novčana kazna. Čermak, s druge strane, tvrdi da je u pravu i da prodaje kvalitetno gorivo. Tko je u pravu, pokazat će sudski postupak.

26. travanj 2024 19:21