Hrvatska
StoryEditor

Čermak: Tužit ću Vrdoljaka zbog štete koja bi mogla iznositi stotine milijuna kuna

19. Prosinac 2014.

Vlasnik Croduxa Ivan Čermak ustvrdio je u petak na konferenciji za novinare da je gorivo na Croduxovim crpkama vrhunske kvalitete te najavio tužbe protiv ministara gospodarstva Ivana Vrdoljaka, ministarstva i Zavoda za ispitivanje kvalitete zbog nanošenja štete objavom nalaza da standardima kvalitete ne odgovara gorivo na tri postaje te tvrtke.

Čermak tvrdi kako su mu Ministarstvo gospodarstva i Zavod, objavom da se na tri Croduxove postaje prodaje gorivo koje ne zadovoljava standarde kvalitete, nanijeli ogromnu štetu za koju je moguće da će se mjeriti stotinama milijuna kuna.

Dodaje kako je šteta nanijeta i njemu osobno te njegovoj obitelji ističući kako inzistira na kvaliteti kao temelju na kojem tvrtka posluje.

Smatra da iza svega stoji zlonamjerni, ili u najmanju ruku neodgovorni ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak dodajući kako Crodux o svemu doznaje iz novina, bez da je dobio službeno izvješće o kontroli kvalitete.

Tvrdi da, kako je rekao, nije prvi put da mu ministar Vrdoljak radi probleme, a ministra je ocijenio najnesposobnijim ministrom gospodarstva koji glumi hrvatskog Eliota Nessa.

Čermak je ustvrdio da Zavod za ispitivanje kvalitete nema akreditaciju za ispitivanje goriva i najavljuje da će Crodux uzorke spornog dizela dati na reviziju u Sloveniju, Austriju i Njemačku, nakon čega će podići kaznene prijave i tražiti velike odšete od ministra Vrdoljaka i Ministarstva gospodarstva.

Dodaje kako je nemoguće da Crodux prodaje loše gorivo jer kao veletrgovac prodaje gorivo i na drugim postajama na kojima nisu ustanovljena odstupanja od standarda.

Kaže kako se ne radi o lošem gorivu, već o njegovoj zimskoj kvaliteti te da je to još uvijek vrhunski kvalitetno gorivo. Navodi da je gorivo koje se prodaje na Croduxovim crpkama s filtriranišću i do -18 stupnjeva Celzija.

Prema njegovim riječima, Crodux ima sve potrebne certifikate, a dizel koji uvozi iz rafinerije u Italiji je vrhunske kvalitete s obzirom na to da Crodux u njega stavlja i dodatne aditive.

Čermak tvrdi da Crodux nije dobio nikakvu službenu obavijest od ministarstva te da i dalje prodaje sporni dizel na sve tri benzinske postaje.

Ministarstvo gospodarstva u četvrtak je objavilo da je u akciji kontrole kvalitete goriva Oktan, utvrđeno kako dva uzorka na benzinskoj pumpi poduzeća Naftne crpke ulice iz Županje i tri uzorka tvrtke Crodux Derivati Dva, nisu zadovoljila standarde kvalitete.

Pri tome, prema nalazima analize, gorivo eurodizel BP premium tvrtke Crodux Derivati Dva nije zadovoljilo standarde zbog neodgovarajuće filtriranosti na -13 stupnjeva celzija (dopuštena granica je -15), zbog čega može doći do gubitka snage motora i njegova gašenja na temperaturama nižim od -13 stupnjeva. Sporni uzorci uzeti su na crpkama u Dugopolju, Varaždinu (Gospodarska 29b) i Sisku (Zagrebačka bb). Čermak tvrdi da se na svim njegovim crpkama prodaje gorivo s filtriranišću i do -18 stupnjeva.

U akciji Oktan kontrolirano je 50 uzoraka s 24 postaje i dva granična prijelaza.

29. travanj 2024 13:39