Hrvatska
StoryEditor

Cijena kvadrata u Istri pala do 40 posto

05. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Kao i svake godine uoči turističke sezone agencije koje se bave posredovanjem u trgovini nekretninama zaprimaju bezbroj upita o apartmanima i stanovima na moru.

Kriza koja je unazad nekoliko godina pogodila sve grane gospodarstva, pa i ovu posredničku, nije toliko bacila na koljena preprodavače kao što se očekivalo. Dok jedni bilježe pad prometa od čak 40 posto, drugi se hvale dobrom poslovnom godinom, piše Glas Istre.Sergio Ricchiuto iz agencije za trgovinu nekretninama Immobilien iz Pule kaže da se unatoč krizi ipak nešto radi.- Prodaja nekretnina unatoč velikoj krizi nije stala. Radi se, i to uglavnom sa strancima. Najviše prodajemo Talijanima i Slovencima koji kupuju uglavnom male apartmane za ljetovanje uz more. Prednjače gradovi i naselja uz more kao što su Medulin, Premantura, Fažana, Poreč i druga manja mjesta uz obalu. Cijena nekretnina po četvornom metru je smanjena u odnosu na četiri, pet godina unazad, i to za rekordnih 40 posto. Danas se cijene apartmana uz more kreću od 1.600 do 2.000 eura po kvadratu, i to je maksimum što se može postići.

U Puli je cijena nekretnina drastično pala i potražnje gotovo da i nema. Stare zgrade u centru grada još uvijek drže cijenu i teško se prodaju. Usto, problem u centru grada je svakako parkiranje pa stoga neki radije kupuju manji stan u primjerice Valdebeku, gdje imaju parkirno mjesto pred kućom, nego u centru. U Puli se stan može naći i za 900 eura po kvadratu, ističe Ricchiuto.

Ono što buni kupce su cijene stanova starogradnje u gradovima. U Puli se cijena starogradnje kreće oko 900 eura po kvadratu, dok se za sličan stan u Rovinju ili Poreču cijene penju i do tri tisuće eura.

18. travanj 2024 21:46