Hrvatska
StoryEditor

Cijene kuća najviše pale u Hrvatskoj

21. Siječanj 2014.

Hrvatska je u trećem tromjesečju 2013. zabilježila najveći pad cijena kuća na godišnjoj razini među zemljama Europske unije, ostavivši za sobom Cipar i Španjolsku, pokazuju danas objavljeni podaci europskog statističkog ureda.

Prema provizornim je podacima Eurostatata indeks cijena kuća u Hrvatskoj u trećem prošlogodišnjem tromjesečju pao 16,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U prethodna je tri mjeseca smanjen na godišnjoj razini 19,6 posto.

Time se Hrvatska svrstala na čelo skupine zemalja EU-a s najizrazitijim padom cijena kuća u trećem tromjesečju na godišnjoj razini. Slijedi Cipar s padom cijena od osam posto i Španjolska gdje su cijene pale 6,4 posto.

Najveći skok cijena kuća na godišnjoj razini u trećem je tromjesečju zabilježila Estonija, za 11,1 posto, te Luksemburg gdje su cijene stanova porasle 6,5 posto.

U prosjeku su cijene kuća u Europskoj uniji prema provizornim podacima Eurostata pale u trećem tromjesečju na godišnjoj razini 0,5 posto, što znači da je njihov pad ipak bio puno blaži nego u razdoblju od travnja do lipnja kada su se smanjile 1,4 posto.

U eurozoni su se cijene kuća također po provizornim podacima Eurostata smanjile na godišnjoj razini 1,3 posto, nakon 2,4-postotnog pada u prethodnom tromjesečju.

Na tromjesečnoj su razini cijene kuća u EU u razdoblju od srpnja do rujna zabilježile rast drugo tromjesečje zaredom, i to po stopi od 0,7 posto. U prethodnom su tromjeseču porasle 0,4 posto.

Njihov je rast blago ubrzao i u eurozoni gdje su porasle 0,6 posto, nakon 0,2-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

U Hrvatskoj je njihov pad oštro usporio, na minus 0,9 posto, s minus 6,5 posto koliko je iznosio u prethodna tri mjeseca.

Najveći je pad cijena kuća na tromjesečnoj razini zabilježila Slovenija, za četiri posto, te Danska, za 3,3, i Rumunjska, za 2,4 posto.

Estonija je i na tromjesečnoj razini predvodila skupinu zemalja s najvećim rastom cijena, zabilježivši njihov skok za 5,3 posto. Slijedi Irska sa 4,1 posto i Velika Britanija s 2,5 posto.

19. travanj 2024 09:31