Hrvatska
StoryEditor

Dalmatinski pršut postao je dio ekskluzivnog kluba od 1350 europskih proizvoda

07. Listopad 2016.

Udruga Dalmatinski pršut ove godine slavi desetu obljetnicu postojanja, a kao najveće priznanje radu Udruge u jubilarnoj godini Dalmatinski pršut zaštićen je EU oznakom zemljopisnog podrijetla. Okrugla obljetnica i nagrada obilježena je proslavom održanom u petak u zagrebačkom u caffe baru Concordia. Na proslavi su, između ostalih, sudjelovali  Zdravko Barač, pomoćnik ministra poljoprivrede, Ante Madir, tajnik Udruge, Igor Miljac predstavnik mesne industrije Braća Pivac i Ana Babić predstavnica tvrtke Pršut Voštane.

- Dobivanjem ove oznake proizvođači dalmatinskog pršuta dobili su proizvod s dodanom vrijednošću, a potrošači i kupci proizvod visoke kvalitete te su se osigurali uvjeti da se patvorine i lažno deklarirani dalmatinski pršuti mogu ukloniti s tržišta. Laički rečeno jedino pršut proizveden u Dalmaciji i po točno određenoj specifikaciji može nositi ime dalmatinski, a prepoznat ćete ga po vrućem žigu ili logotipu s tri lava, rekao je Ante Madir.

Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK Karlovac i predstavnik Mesne industrije Braća Pivac, pojasnio je što dalmatinski pršut čini drugačijim od ostalih.

- U proizvodnji dalmatinskog pršuta uzima se svinjski but s kosti koji ne smije biti stariji od 96 sati, a mora težiti najmanje 11 kilograma. Dodaje se jedino morska sol, a strogo su definirani i uvjeti dimljena. Cijeli proces traje najmanje 12 mjeseci, a nerijetko potraje i do dvije godine. Upravo se po tim značajkama dalmatinski pršut razlikuje od svih ostalih.

Što se tiče utjecaja na maloprodajnu cijenu,  pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barač je objasnio da bi zaštićeni proizvodi trebali dosegnuti razliku u cijeni od 20 do 30 posto u odnosu na proizvode bez zaštite, međutim taj scenarij trenutno nije moguć zbog nedovoljne educiranosti potrošača o značaju zaštićenog proizvoda.

- Ministarstvo poljoprivrede poduzima niz različitih aktivnosti kako bi se unaprijedila prodaja i proizvodnja dalmatinskog pršuta – od raznih programa koji pružaju mogućnost investiranja tj. izgradnju novih proizvodnih kapaciteta, do sufinanciranja različitih manifestacija na kojima se takvi proizvodi predstavljaju. Kod proizvoda kao što je dalmatinski pršut koji nose oznaku kvalitete promocija je iznimno bitna. Temeljna aktivnost u razdoblju koje je pred nama, odnosi se na upoznavanje potrošača s proizvodom. Dakle, što znači oznaka kvalitete i zašto ona pršutu daje dodanu vrijednost.

Također, Barač je najavio raspisivanje natječaja za podmjere 3.1 i 3.2 koje se odnose na potpore u iznosu od 100 tisuća eura iz programa ruralnog razvoja RH čime bi se, između ostalog, sufinancirala promocija  te je naglasio važnost promocije kod ovakvog tipa proizvoda koji su nositelji oznake kvalitete.

- Dalmatinski pršut postao je dio ekskluzivnog kluba od 1350 europskih proizvoda koji nosi jednu od oznaka zaštite kvalitete, rekao je Barač.

Ana Babić ukazala je na problem izvoza nakon što je njihov proizvod nedavno predstavljen na jednom od najvećih prehrambenih sajmova na azijskom tržištu. Objasnila je da iako na tom tržištu postoji veliki prostor za dalmatinske suhomesnate proizvode izvoz je onemogućen zbog zakonskih regulativa, te je iz tog razloga pokrenuta inicijativa bilateralnog sporazuma između Hrvatske i pojedinih azijskih tržišta kako bi se olakšao izvoz proizvođačima Dalmatinskog pršuta.

- Izniman je feedback koji smo dobili za naše proizvode i pokazalo se da na azijskom tržištu postoji velik prostor za plasiranje dalmatinskih suhomesnatih proizvoda te je interes kupaca i distributera obećavajući. Hong Kong je ogromno tržište s velikim potencijalom, no isto tako sa sobom donosi vlastita pravila poslovanja  koja odskaču od EU tržišta i zahtijevaju veliku pripremu kako bi mu se kvalitetno pristupilo i ostvarilo eventualni poslovni uspjeh, rekla je Babić.

Ova oznaka znači standardiziranje proizvoda, daje mu dodanu vrijednost, eliminira pogrešno deklarirane proizvode, a samim proizvođačima nudi mogućnost kandidiranja na natječajima za sredstva iz EU fondova rečeno je na proslavi. Udruga trenutno broji oko dvadesetak članova koji čine udio od otprilike 95% proizvođača pršuta iz područja Dalmacije.

Za svoj deseti rođendan Udruga Dalmatinski pršut pripremila je posebno iznenađenje Zagrepčanima. U prvom tjednu studenog na Danima dalmatinskog pršuta u Zagrebu, svi koji u glavnom gradu posjete dućane i pršutoreznice u vlasništvu proizvođača dalmatinskog pršuta – Pivac, Voštane, Smjeli, Mataš i Bel-Cro trade, ovu vrhunsku deliciju dobit će po promotivnoj cijeni.

26. travanj 2024 10:18