Hrvatska
StoryEditor

Do građevinske i uporabne dozvole u roku 30 dana

16. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Investitori i svi potencijalni kupci nekretnina od sada će do građevinske ili uporabne dozvole moći u roku od 30-ak dana, a vjerojatno će je čekati i kraće, piše Jutarnji list.

Do sada su investitori, primjerice u industriji, prema podacima za 2011. dozvolu u prosjeku čekali 317 čak dana, a sada će pomoću aplikacije na web stranici Ministarstva graditeljstva klikom na ikonu Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) moći pronaći bilo koju katastarsku česticu i provjeriti je li ona građevinsko ili poljoprivredno zemljište, ima li neka kuća građevinsku dozvolu, je li upisana u katastar.

Moći će provjeriti i aktualni prostorni plan kako bi doznao može li na određenoj čestici graditi, primjerice, industrijsko postrojenje, turistički centar ili stambeni objekt.Projektanti, pak, više neće morati obilaziti općinske urede kako bi provjerili status pojedine čestice ili što je predviđeno prostornim planom, nego će se tijekom izrade projekta moći referirati na trenutno stanje koje mu aplikacija pokazuje.U ovom dugo očekivanom projektu možda je ipak najvažnija transparentnost - sada su na jednome mjestu objedinjeni i povezani podaci Geoportala i katastra te prostorni planovi. Poljoprivredno ili šumsko zemljište neće se više moći tajno prenamijeniti u građevinsko jer će bilo koji takav pokušaj inspekcija, ali i građani, odmah moći detektirati zahvaljujući aplikaciji.Zasad je riječ o testnoj verziji aplikacije, a njome je obuhvaćeno stotinjak općina i gradova. Izrada je stajala 400.000 kuna, a do kraja godine sve će čestice u svih 556 jedinica lokalne uprave biti u njoj vidljive svima.Ukupna vrijednost projekta je milijun kuna, a vlasti očekuju da će se ta investicija višestruko vratiti.- Cilj je transparentnost podataka kako bi se ubrzale investicije, i to tako da se dozvole više ne čekaju negdje tri mjeseca, a negdje i dulje od godinu dana. Od sada će se dozvole dobivati u prosjeku za 30 dana. Osim toga, mnogo puta su me pitali koliko je ilegalnih zgrada, a odgovor nismo znali. Sada će ‘Big Brother’ moći vidjeti sve - istaknula je Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva.Ovisno o tome ima li ili nema građevinsku dozvolu ili je postupak dobivanja dozvole za nju u tijeku, ubuduće će svaka zgrada u aplikaciji biti označena trima bojama. Puštanje aplikacije u rad najavio je još lani bivši ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak. Trebala je proraditi 1. siječnja, a zatim je rok prolongiran za 1. lipnja. Nova ministrica tvrdi da će sustav, koji je trenutno u testnoj fazi, profunkcionirati 1. rujna.- Mi smo tehnički odavno spremni za aplikaciju, ali shvatili smo da moramo mijenjati zakonsku regulativu, što je sve oduljilo. Zakon o građenju mora proći dva čitanja, a zbog lokalnih izbora za to neće biti vremena, pa je odlučeno da će se to riješiti nakon ljetne stanke - objasnila je ministrica Mrak Taritaš.Dodala je da će se informacijski sustav dograđivati po etapama do kraja godine i stalno obnavljati u skladu s izmjenama i dopunama prostornih planova jedinica lokalne uprave.

19. travanj 2024 12:14