Hrvatska
StoryEditor

Domaći gosti podbacili, ali Hrvatska najbolja na Mediteranu

07. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Prema prvim podacima sustava turističkih zajednica u Hrvatskoj, u prvih sedam mjeseci ove godine registrirano je 6, 66 milijuna dolazaka u Hrvatsku.

To je 3,84 posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani. Prema podacima Porezne uprave, u prvih pet mjeseci ove godine ostvarena je 6,1 milijarda kuna ukupnih prihoda u turističkim djelatnostima. Ministar turizma, Veljko Ostojić je rekao kako je iznimno sretan i zadovoljan s ovim rezultatima. Od siječnja do srpnja 2012. godine ostvareno je 35, 87 milijuna noćenja, što je 5,38 posto više nego lani. -Do kraja godine planiramo pomno odraditi sezonu te ne prerano pretjerati s entuzijazmom, izjavio je Ostojić.

Razlog za optimizam pružaju rezultati stanja tržišta na Mediteranu po kojima Hrvatska ove godine ima uvjerljivo najveći postotak rasta dolazaka od 3, 84 posto. Jedino još Španjolska bilježi porast od 2,9 posto, dok su Cipar, Malta, Turska, Grčka i Italija zabilježile negativne trendove.

Iz Ministarstva turizma javljaju kako su rezultati turističkog prometa u srpnju vrlo dobri te kako je ostvareno 3, 07 milijuna dolazaka. Županija s najvećim rastom noćenja je Dubrovačko- neretvanska s 11 posto, a slijedi je Grad Zagreb s rastom od 10 posto.

Kako su iz Ministarstva turizma uložili velike napore u promociju Hrvatske na njemačkom tržištu, ne čudi ih trend rasta dolaska njemačkih turista od 13 posto te noćenja od 15 posto. - Ovo povećanje na tržištu govori kako je Njemačka apsolutni pobjednik dosadašnjeg dijela turističke sezone, izjavio je Ostojić.

Nizozemci također bilježe pozitivan trend u noćenjima i to od 25 posto u razdoblju od siječnja do srpnja. - Očekujemo kako će se te brojke stabilizirati do kraja sezone jer su Nizozemci krenuli ranije na odmore nego li prijašnjih godina, rekao je Ostojić.

Osjetan pad u odnosu na lani je u prometu domaćih gostiju kojih je 3, 9 posto manje u sedmomjesečnom razdoblju. - Najbolja godina, što se tiče dolazaka u turizmu za Hrvatsku je bila 2011., rekao je Ostojić. Italija je, prema očekivanjima, u turističkom prometu prema glavnim emitivnim tržištima u istom razdoblju podbacila s negativnih 9 posto. - Italija je u velikoj krizi i preko 55 posto talijana neće ići na godišnji odmor, pa ovi rezultati i ne čude, no očekujemo dolazak Talijana, samo u manjem broju, pretpostavlja Ostojić.

Iz Ministarstva ciljaju na povećanje prihoda od 3 do 5 posto u odnosu na lani u ukupnom inozemnom kapitalu turizma. Očekuju kako će doseći svoj cilj od 7 milijardi eura ukupnih prihoda te u kolovozu ostvariti još bolje rezultate kao i postsezonu. Ministar je najavio i usvajanje Operativnog marketing plana u kolovozu kako bi se objedinio privatni i javni sektor u turizmu.

19. travanj 2024 14:40