Hrvatska
StoryEditor

Država tjera u stečaj 19 tisuća dugotrajno blokiranih tvrtki

24. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Početkom rujna stupa na snagu novi Stečajni zakon na osnovu kojega će država poslati u stečaj 19 tisuća dugotrajno blokiranih tvrtki koje duguju oko 20 milijardi kuna

Povrh toga, piše Večernji list, kreću stečajevi po službenoj dužnosti za sve koji probiju blokadu od 120 dana. Slijedi li nam stečajni tornado?

- Proces ulaska u stečaj tvrtki koje se prvog dana primjene zakona kvalificiraju za stečaj rastegnut će se na godinu dana. Zasigurno će u toj prvoj fazi primjene uslijediti povećanje broja stečajnih predmeta, a o vjerovnicima i dužnicima ovisit će koliko će trajati postupci, pojašnjava ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Ministar dodaje kako se danas stečajni postupci pokreću prekasno ili se uopće ne pokreću, unatoč pravilu o kaznenoj i građanskoj odgovornosti. Kaže da je pravodobno i strože pokretanje stečajnih postupaka potrebno kako bi se ojačala kultura ispunjavanja poslovnih obveza i odgovornosti.

- Tvrtke će ulaziti u stečaj prema kriteriju dužine blokade jer ne možemo ni sudove preopteretiti. Kada shvate da će država pokretati stečajeve po službenoj dužnosti, nadam se da će i poduzetnici podmiriti dugove te početi normalno poslovati. Mi, na žalost, kaže Miljenić u Večernjaku, nemamo previše pozitivnih primjera nastavka poslovanja u stečaju, ali vraćamo mogućnost nastavka poslovanja i u stečaju. Stečaj nekima može biti i prilika za novi početak, a kome ni to nije dovoljno, nestat će s tržišta i neće proizvoditi nered, poručuje Orsat Miljenić u razgovoru za Večernji list. 

25. travanj 2024 12:13