Hrvatska
StoryEditor

Evo u kojem sektoru je isplaćena najviša prosječna neto plaća

04. Srpanj 2016.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za ovogodišnji travanj isplaćena je u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova, i iznosila je 9.993 kune. Najniža je neto plaća istovremeno isplaćena u proizvodnji odjeće, i to u iznosu od 3.291 kune, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)..

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosila je 5.633 kune, što je realno 1,7 posto niže nego u prethodnom mjesecu, ali i 2,4 posto više od prosjeka za lanjski travanj. Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna neto plaća isplaćena za travanj ove godine na mjesečnoj razini, prema ožujku, nominalno bila niža za 1,6 posto, odnosno 89 kuna, dok je na godišnjoj razini, prema travnju lani, nominalno povećana za 0,7 posto, odnosno 38 kuna.

Prosjek za prva četiri mjeseca ove godine, pak, iznosi 5.663 kune, što prema istom razdoblju prošle predstavlja nominalni rast za 1,7 posto, a realni za 3,1 posto.

DZS je objavio i podatke o prosječnoj mjesečnoj bruto plaća u pravnim osobama koja je za travanj ove godine iznosila 7.688 kuna. U odnosu na ožujak to je nominalno i realno niže za 1,8 posto, dok u odnosu na podatke za lanjski travanj to predstavlja nominalni rast od 0,9 posto, a realni od 2,6 posto.

Podaci o prosječnoj travanjskoj satnici, pak, pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za četvrti ovogodišnji mjesec iznosila 33,63 kune. Prema ožujku je to 7 posto više, a prema travnju lani 5,2 posto više.

Izračuni prosječnih plaća i satnica za travanj temelje se na podacima o broju plaćenih radnih sati, a koji pokazuju da je u travnju bila plaćeno 168 radnih sati ili 7,7 posto manje nego u ožujku. Pritom je najveći broj plaćenih sati bio u vodnom prijevozu (176), a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (151).

18. travanj 2024 09:38