Hrvatska
StoryEditor

Građani ne vjeruju u sustav, ali imaju dobre odnose s poreznicima

10. Prosinac 2014.

Čak 100 posto ispitanih u Hrvatskoj smatra da je porezna nesigurnost u Hrvatskoj veća nego u drugim europskim zemljama, dok je u ostalim europskim zemljama takav odgovor dalo u prosjeku 41 posto ispitanika. Tako je pokazalo ispitivanje među voditeljima poreznih odjela tvrtki , koje su sudjelovale u Deloitteovom istraživanju o porezima

U Hrvatskoj 79 posto ispitanika smatra da u njihovoj zemlji postoji visok stupanj porezne nesigurnosti. Glavni razlozi ovakve atmosfere u Hrvatskoj su česta promjena propisa i retroaktivno provođenje zakona koje dovode do nesigurnosti te  nedorečenost, manjkavost i često sporna javna dostupnost uputa. Također Hrvatska ima izuzetno velike poreze za strane investitore, što ih odbija od ulaganja u našu zemlju- izjavio je Dražen Nimčević, partner zadužen za Odjel poreznog savjetovanja u Deloitteu, te dodao

Osim Hrvatske ispitivanje je provedeno u još 28 europskih zemalja. - Za razliku od prošle godine, kada su čelnici poreznih odjela iz Irske najpozitivnije ocijenili stupanj porezne nesigurnosti u svojoj zemlji, ove godine najpozitivniji su bili čelnici poreznih odjela iz Nizozemske i Luksemburga gdje je preko 90 posto ispitanika izjavilo da kod njih ne postoji visok stupanj porezne nesigurnosti- navodi Helena Schmidt, viša menadžerica u Odjelu poreznog savjetovanja u Deloitteu. U  Italiji je atmosfera najpesimističnija. Tamo je 100 posto ispitanika izjavilo kako u zemlji postoji visok stupanj porezne nesigurnosti. Po izraženom  nezadovoljstvu u stopu ih prati Portugal., Francuska, Grčka i Bosna i Hercegovina.

Prosječan stupanj porezne nesigurnosti u Europi je 54 posto, te je ipak nešto niži je nego prošle godine kada je iznosio 60 posto.

Zanimljivo je kako unatoč nepovjerenju u porezni sustav, većina ispitanika u Hrvatskoj izjavila je kako ima  vrlo dobre odnose s poreznim vlastima.

28. travanj 2024 13:13