Hrvatska
StoryEditor

Građevinski sektor traži uvoz radne snage, što će odlučiti nova Vlada?

13. Siječanj 2016.

Sektor građevinarstva na koljenima je već sedam godina. Uzlet građevinskih tvrtki u prvoj polovici 2000-ih godina bila je posljedica snažne ekspanzije i gradnje autocesta, a sve što se tako napiše, brzo i pukne. Od zlatnih vremena do danas, građevinska aktivnost pala je za 46 posto, izdano je upola manje dozvola, a izgubljeno je 56.000 radnih mjesta.

- Nekada je građevinski sektor u hrvatskom BDP-u sudjelovao s 8 posto, danas sudjeluje s pet posto, što je ispod europskog prosjeka od šest posto – podaci su to koje je u srijedu iznijela potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore (HGK) za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

Upozorila je kako u tom sektoru kronično nedostaje radne snage i to na tisuće. – Na Zavodu za zapošljavanje upisano je 1.000 zidara, no građevinske tvrtke upozoravaju kako nema niti jednoga. Ili rede na crno, ili su otišli u inozemstvo ili ne žele raditi ili ih je tehnologija pregazila – kaže Čagalj.

Istaknula je kako je HGK nekoliko puta upozorila Vladu i tražila da se omogući uvoz radne snage, 2015. to je onemogućeno, a pitanje je što će napraviti nova Vlada. Uz sve navedeno, problem je izrazito loš obrazovni sustav koji nove radnike „školuje za burzu rada“.

Ipak, postoje naznake blagog optimizma. U prvih devet mjeseci 2015. rastao je obujam građevinskih radova za osam posto, no kada se uzme posljednji kvartal u obzir, vrlo vjerojatno će se na kraju pokazati stagnacija.

Također, u novom broju Lidera možete pročitati intervju s vlasnikom Kamgrada Dragutinom Kamenskim koji govori o tome kako su uspjeli preživjeti krizu, koji su problemi u sektoru i o potezima koje bi nova Vlada trebala poduzeti da se spasi građevinarstvo u Hrvatskoj. 

25. travanj 2024 15:15