Hrvatska
StoryEditor

Grčić: Ne trebaju nam više boce, sada možemo disati s dihalicom

04. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Hrvatska je na svjetskoj listi konkurentnosti, predvođenoj Švicarkom, skočila za šest mjesta, te je ove sezone na 75. mjestu. To je prvi put od 2007. godine da bilježimo skok na ljestvici.

Hrvatska se među zemljama regije nalazi iza Slovenije, Mađarske, Makedonije i Crne Gore, ali ispred Rumunjske, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Albanije i Srbije. Iako su na predstavljanju bili predstavnici Vlade potpredsjednik Branko Grčić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak razloga za zadovoljstvo pretjerano nemaju. U ključnim stvarima za oporavak gospodarstva kao što su efikasnost tržišta roba i rada nalazimo se na 111. odnosno na 114. mjestu. Veliki problem je i dalje neučinkovita javna uprava koju 20 posto ispitanika stavlja na prvo mjesto najproblematičnijih faktora za poslovanje. Od prvih šest upravo na pet direktno utječe Vlada sa svojim odlukama.

- Mi moramo biti odlučni i preuzeti odgovornost u tim segmentima kako bi olakšali poslovanja i postali konkurentniji na tržištu. Ovo je ozbiljna analiza i manje više znamo gdje su naši problemi. Siguran sam da ćemo do kraja mandata biti sve bolji jer je to naš cilj. Prvih 20-ak na listi mogu stagnirati, a mi nemamo taj luksuz već moramo cijelo vrijeme raditi promjene i reforme kako bi bili bolji – rekao je Vrdoljak.

Njegov kolega iz Vlade Grčić istaknuo je da kao i u slučaju manjeg BDP-a radi se o nedovoljno dobrom pomaku, ali indikativno za budućnost. Ističe da mjesta euforiji nema jer je to tek prva godina da se pokazatelji mijenjaju.

- To je sramežljiv pomak, ali sada smo blizu površine i možemo disati s dihalicom, a ne trebaju nam više boce da bi izronili. Još uvijek smo u minusu što se tiče BDP-a ali bi uskoro mogli izaći iz drugog recijskog dna. Opet se ističe problem javne uprave koja je neučinkovita i mi moramo na tome raditi da poboljšamo. Jedna od stvari je da sporove koje država gubi zbog odluka lokalne samopurave u slučajevima zaštite ulaganja prebacimo odgovrnost na one koji stvarno donose odluke. Tako bi sigurno bili brži kada bi znali da ih očekuje kazna u visini nekoliko njihovih proračuna – dodao je Grčić.

Istaknuo je da su napravili 96 mjera za pobljašnje konkurentnosti, a da su ih implementirali već 28. To se nije osjetilo ove godine, ali bi trebalo sljedeće. Predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Ivica Mudrinić vidi u ovim rezultatima umjereni optimizam za budućnost.- Uočen je pozitivni pomak na ljestvici što budi umjeren optimizam. Istovremeno, pozicija nije zadovoljavajuća. Reforme se moraju nastaviti provoditi i pitom moraju biti dinamičnije i dublje. Pogotovo na području reforme tržište rada, makroekonomskog okruženja i jačanja poticanja stranih ulaganja – rekao je Mudrinić.

Zaključak je da se fokus mora preseliti na aktivnosti koje doprinose povećanju nacionalne konkurentnosti u međunardonm okruženju što se prvenstveno odnosi na poboljšanje javne uprave i institucija za potrebe poduzetništva, povećanje efikasnosti tržišta rada, te inovativnosti.

25. travanj 2024 00:52