Hrvatska
StoryEditor

HBOR se pohvalio mjerama i programima teškima 2,150 milijardi kuna

23. Listopad 2014.

Iako se nova Uprava HBOR-a nije oglašavala od imenovanja, a u međuvremenu se pričalo kako su krediti pali i do 60 posto, novi su se kreditni programi osmišljavali u tišini. Vladimir Kristijan, predsjednik Uprave, kaže kako su pokrenuli vlastito restrukturiranje kako bi bili brži, učinkoviti i aktivniji u kreditiranju, posebno izvoznika.

Od mjera realiziranih u 2014. izdvojio je smanjenje kamata za jedan postotni bod za nove investicije; povećanje marže poslovnim bankama za kredite do 15 milijuna kuna s jednog na dva postotna boda za male i srednje poduzetnike; kreditiranje po programu Kredit kupcu po sniženim kamatama (krediti kupcima naših izvoznika); omogućavanje duljeg roka otplate i počeka u programima Nova proizvodnja, Malo i srednje poduzetništvo i Gospodarstvo za veće investicije....

Kristijan kaže kako se trenutno financira 28 programa koji će se mijenjati, prije svega pojednostaviti. Za početak, uvode se okvirni krediti s poslovnim bankama kako bi se rok odobravanja cijelog kredita skratio za 30 dana, s finacijskim učinkom teškim 400 milijuna kuna. 250 milijuna kuna stajat će suradnja s leasing društvima koja će poduzeća kreditirati s 4 posto, što je daleko jefitnije nego u klasičnoj komercijalnoj varijanti.

Uvodi se i kreditiranje po modelu podređenog duga, takozvano mezanin financiranje. Ta je ‘mjera‘ uvedena zbog najvećeg problema - nedostatka kapitala zbog čega je većina poduzeća kada polucaju bankama - nekredibilna. Tom će mjerom s kreditom HBOR-a ojačati kapital, i to ponajprije mala i srednja iz sektora prerađivačke industrije, ICT-a i poljoprivrede. Rok je otplate do 12 godina, s počekom do čak 8 godina i to zato što se najprije vraća kredit poslovnoj banci, a tek s velikom odgodom i HBOR-u. Mjera je teška 200 milijuna kuna.

Kreditirat će se, s 200 milijuna kuna, i društva koja su okončala postupak predstečajne nagodbe, s kamatom od 6 posto, s rokom otplate do dvije godine i počekom od jedne godine. Tu su još i programi kreditiranja EU korisnika javnog i privatnog sektora te činidbene garancije za domaće tržište - sveukupno, sve su mjere i programi teški 2,150 milijardi kuna.Potpredsjednik Vlade Branko Grčić dodaje kako je tema kreditiranja jedna od top pet tema u EU  i bit će tako sve dok se ekonomija ne stabilizira.

Banke su kredite poduzećima smanjile čak 16 milijardi kuna i taj se nova transferira prema državi. U HBOR-u je slobodno 3,7 milijardi kuna, a pred potpisom je s raznim međunarodnim institucijama još oko 900 milijuna eura, dakle ukupni je potencijal 10-11 milijardi kuna....koji zasad vrlo teško i vrlo sporo teku prema realnom sektoru. Upravo tu, poručuje Grčić, uskače novi HBOR.No novinare je podjednako zanimalo i zašto je nova Uprava odmah krenula u nabavu novog voznog parka i obnovu interijera.

Kristijan je odgovor na ta pitanja prepustio ‘nježnijoj‘ članici Uprave Martini Jus koja je obrazložila da je bivša Uprava otkupila svoja vozila pa su morali u kupnju novih, a preostala stara su nužno trebala osvježenje, jer su prevalila 200-ak tisuća kilometara.

03. svibanj 2024 07:47