Hrvatska
StoryEditor

HNS blokirao Linićevo ukidanje poreznih olakšica za kupovinu prvog stana

09. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

U vladajućoj koaliciji, čini se, ponovo je došlo do različitih gledišta o poreznoj politici. I ovaj puta, kao i do sada, HNS se ne slaže s potezima ministra financija Slavka Linića.

Linić je, naime, najavio ukidanje poreznih olakšica za kupnju prve nekretnine čemu se, kako piše Jutarnji list, usprotivila prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić koja je na užem kabinetu blokirala ovu odluku.

Izvori iz HNS-a tvrde kako će stranka biti protiv ove odluke u vrijeme dok ovoliko stanova stoj neprodano. Osim ukidanja ovih poreznih olakšica, narodnjake je dodatno iznenadila i izjava ministra Linića kojom on otvara mogućnost novog povećanja PDV-a u budućnosti.

Problem će nastati, pojasnio je ministar Linić, ako će Europska komisija tražiti od Hrvatske da u roku dvije godine, umjesto tri, smanji deficit 7,5 milijardi kuna.

“U tom slučaju vjerojatno bismo opet razgovarali i o PDV-u, jer deficit se mora smanjiti. Ako ćemo deficit morati smanjiti u dvije godine, i o PDV-u ćemo razgovarati”, rekao je ovih dana ministar financija i poručio kako takvih mjera neće biti ako privatni sektor počne ulagati, otvarati nova radna mjesta i izvoziti, odnosno ako osigura gospodarski rast iznad tri posto.

Za koalicijske partnere iz HNS-a povećanje PDV-a ne dolazi u obzir čak ni hipotetski.

“HNS će biti čvrsto protiv svake daljenje porezne presije, pogotovo protiv povećanja opće stope PDV-a. Upravo je porezna presija kriva za to što privatni sektor ne investira više, a novi napad ministra Linića na privatni sektor smatramo iznimno lošim potezom koji neće dovesti do rasta ulaganja, već suprotno”, tvrdi sugovornik iz vrha HNS-a.

Podsjetimo, HNS je već ranije blokirao uvođenje poreza na nekretnine kojeg je predlagao ministar financija Slavko Linić.

18. travanj 2024 10:21