Hrvatska
StoryEditor

Hoće li Hrvatska napokon dobiti sustav gospodarenja otpadom zbog kojeg neće plaćati penale?

29. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

„Plan gospodarenja otpadom na kojem radimo prilika je da Hrvatska napokon dobije sustav gospodarenja otpadom koji će omogućiti da ispunimo sve preuzete obveze i da ne plaćamo penale. Prethodno zamišljeni sustav koji počiva na velikim centrima za gospodarenje otpadom to ne omogućava i građanima donosi višestruko veće račune za odvoz otpada. Značajni rast cijene odvoza otpada moguće je zaustaviti jedino jačanjem odvojenog prikupljanja otpada što je u fokusu ovog Plana“ – istaknula je pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Lidija Runko Luttenberger na javnom izlaganju o nacrtu Plana gospodarenja otpadom 2016.-2022. koji se danas održao u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Pomoćnica ministra istaknula je da je Ministarstvo u posljednje vrijeme izloženo pritiscima pojedinih interesnih skupina koje zastupaju svoje vlastite partikularne interese na uštrb građana. S druge strane, za vrijeme predstavljanja Plana na terenu predstavnici jedinica lokalnih samouprava, komunalnih tvrtki i građani izrazili su potporu Planu. Ministarstvo je ovaj mjesec organiziralo predstavljanje Plana na šest tribina u Čakovcu, Sisku, Opatiji, Osijeku, Slavonskom Brodu i Splitu na kojem je gradonačelnicima i načelnicima predstavilo Plan koji su ključni za uspostavu učinkovitog sustava gospodarenja otpadom.

Glavna odrednica Plana je jačanje segmenta odvojenog prikupljanja otpada kroz veći broj reciklažnih centara i decentralizacija. Jedino tako se može se spriječiti značajno poskupljenje odvoza otpada za građane, a ujedno postići zadane ciljeve recikliranja. Podsjećamo, do 2020. Hrvatska mora odvojeno prikupljati 50% papira, stakla, metala i plastike.

Prethodno planirani, a nerealizirani centri za gospodarenje otpadom prilagođeni su novoj situaciji tako da se smanjuje njihov kapacitet za obradu miješanog komunalnog otpada.  To će u konačnici omogućiti manje troškove rada tih centara što je u interesu svih. Ujedno se stvara velika šansa za bitno veće učešće domaće industrije pri uspostavi sustava a i samo funkcioniranje sustava generirat će veliki broj zelenih radnih mjesta. Samo u reciklažnim dvorištima, sortirnicama te centrima za ponovno upotrebu postoji potencijal od nekoliko tisuća novozaposlenih.

Također, Plan se mora usvojiti kako bi što prije počeli koristiti 475 milijuna eura za projekte zaštite okoliša. Tim sredstvima sufinancirat će se planirani reciklažni centri, ali i prethodno zamišljeni centri za gospodarenje otpadom. Taj novac Hrvatska je mogla početi koristiti znatno ranije, no nije. Prethodna Vlada je, naime, propustila usvojiti Plan gospodarenja otpadom koji je preduvjet za korištenje EU sredstava zbog čega je Hrvatska još u rujnu 2015. dobila opomenu EK. Rok za donošenje Plana bio je 31.12.2014.

27. travanj 2024 01:10