Hrvatska
StoryEditor

Indeks percepcije korupcije: Hrvatska napredovala za pet mjesta

03. Prosinac 2013.
Piše:
lider.media

Hrvatske je ove godine na 57. mjestu od 177 zemalja prema Indeksu percepcije korupcije, objavio je Transparency International Hrvatska.

U odnosu na godinu prije Hrvatska je napredovala za pet mjesta, no unatoč navedenom pomaku naša je zemlja u borbi protiv korupcije ispod prosjeka Europske unije. Kao što se moglo i očekivati, najmanje su korumpirane zemlje u protekloj godini bile Danska i Novi Zeland, sa 91 bodom, dok su one najkorumpiranije Afganistan, Sjeverna Koreja i Somalija sa samo 8 bodova.

Hrvatski je indeks ove godine iznosio 48, što je napredak od dva boda u odnosu na prošlu godinu, istaknula je Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska, te dodala da premda ovogodišnji Indeks percepcije korupcije potvrđuje da se Hrvatska bori protiv iste, ta borba nije dovoljno jaka. Pomak od dva boda i pet mjesta na ljestvici ne bi smio zadovoljiti Vladu Republike Hrvatske, a ovom prilikom podsjećamo i na točku 18. Plana 21 Kukuriku koalicije kojom je hrvatskim građanima obećano društvo bez korupcije.

Promatrajući zemlje regije, najveći su pomak imale Crna Gora i Srbija, koje su napredovale za 3 boda. S druge strane rast korupcije se bilježi u Sloveniji, Albaniji i na Kosovu. Tako zemlje regije zauzimaju sljedeća mjesta: 43. mjesto Slovenija (57 bodova), 57. mjesto Hrvatska (48 bodova), 67. mjesto Makedonija i Crna Gora (44 boda), 72. mjesto Srbija i Bosna i Hercegovina (42 boda), 111. mjesto Kosovo (33 boda) te 116. mjesto Albanija (31 bod).

Indeks percepcije korupcije određene zemlje ukazuje na to kolika je razina percepcije korupcije u javnom sektoru na bodovnoj ljestvici od 0 do 100. Pritom 0 predstavlja zemlju koja se percipira kao visoko korumpirana, a ona ocjenjena sa 100 kao zemlja očišćena od korupcije. Premda je Hrvatska od ove godine članica Europske unije, njezin je IPK ispod prosjeka Unije. Naime, u Europskoj je uniji prosječna vrijednost indeksa 62.6, a indeks Hrvatske, podsjetimo, 48 bodova. No, Hrvatska je iznad svjetskog prosjeka koji iznosi 43 boda.

07. svibanj 2024 01:23