Hrvatska
StoryEditor

Ivo Sanader na slobodi nakon tri godine zatvora

25. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Bivšem premijeru i šefu HDZ-a Ivi Sanaderu ukinut je istražni zatvor tako da iz Remetinca može izaći u poslijepodnevnim satima.

Tako je odlučilo izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu, javljaju mediji. Odluka Županijskog suda uslijedila je nakon što je Ustavni sud u utorak zaključio da je Vrhovni sud Sanaderu nezakonito produljio istražni zatvor kada je 30. rujna 2015. ukinuo nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u slučaju Fimi media.

Bivši premijer i šef HDZ-a zlazi iz istražnog zatvora u Remetincu, bez jamčevine i ikakvih mjera opreza, a Uskok je već najavio žalbu na tu odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koja ne odgađa njeno izvršenje

Prema odluci Ustavnog suda, osporeno rješenje Vrhovnog suda o produljenju istražnog zatvora prestaje važiti najkasnije 30. studenoga 2015. u ponoć ako do tog vremena nadležni sud ne donese novo rješenje o produljenju istražnog zatvora "zasnovano na dostatnim i relevantnim razlozima koji mogu opravdati oduzimanje njegove slobode", ili "novo rješenje o određivanju mjera opreza radi osiguranja prisutnosti podnositelja pred sudom, bez istodobnog oduzimanja slobode".

Sanader je u Remetincu bez prestanka od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.

24. travanj 2024 20:27