Hrvatska
StoryEditor

Je li moratorij na ovrhe rješenje svih problema sa vjerovnicima?

24. Prosinac 2014.

Prošli tjedan Udruga Franak podržala je prijedlog Udruge Blokiranih o uvođenju privremenog moratorija na ovrhe za stambene i hipotekarne kredite s valutnom klauzulom u CHF, te je pozvala Vladu Republike Hrvatske da provede usvajanje toga zakona.

Iz Udruge Franak upozoravaju na daljnji rast udjela nenaplativih stambenih kredita s valutnom klauzulom u CHF te na  nedostatke Zakona o potrošačkom kreditiranju  gdje smatraju da banke koristeći svoju metodologiju krše taj zakon izračunom fiksne marže na nezakonit način.

Sudionik našeg ovotjednog Fight cluba koordinator Denis Smajo, koordinator razvojno-istraživačkog tima Udruge Franak, smatra da pošto se ponajviše radi  o dužnicima s jedinom nekretninom u kojoj isti i žive, a za koje će ovaj proces imati negativne posljedice na zdravlje i situacije unutar obitelji, vlast treba poduzeti konkretne poteze u vezi proglašenja privremenog moratorija na ovrhe.

Njegov suparnik, pravnik Hrvoje Kačer, smatra da stvari ipak nisu toliko jednostavne. On tvrdi da moratorij sam po sebi ne rješava ništa, te da dug postoji i dalje, a teče i zatezna kamata. Također, tu je i problem vjerovnika.

- Ako bi se prihvatilo moratorij to bi samo cijeli problem preselilo na stranu vjerovnika, ti vjerovnici više ne bi mogli plaćati svoje obveze, te bi došlo do novog niza stečajeva i spirala problema bi se samo ubrzala - upozorava Kačer.

U novom Fight clubu svoj glas možete dati OVDJE.

28. travanj 2024 17:50