Hrvatska
StoryEditor

Je li potrebno uvesti strože kazne za utaju poreza?

06. Kolovoz 2015.

U Hrvatskoj se godišnje utaji prijeko 4 i pol milijarde kuna poreza. Tako se navodi u posljednjem broju publikacije Forenzike Prime, prvog hrvatskog društva specijaliziranog za provođenje forenzičkog ispitivanja i nadzora poreznih i računovodstvenih aspekata poslovanja državnih institucija i privatnih društava.

Pri tome Hrvatska zauzima 56 mjesto od 145 zemalja u kojima je provedeno istraživanje.

U ovotjednom Fight clubu postavljamo pitanje o tome treba li nametnuti strože sankcije za utaju poreza? Bi li time država konačno utjerala strah onima koji zarađuju tako da ne plaćaju poreze? Ili su postojeći zakoni sami po sebi već dovoljno strogi, te nikakve strože mjere neće bitno utjecati na stanje stvari?

S drugom tezom slaže se poduzetnik i suosnivač Zagrebačkog poduzetničkog inkubatora Saša Cvetojević.

- Drastičnim povećavanjem kazni se ne bi postigao učinak smanjenja porezne evazije, samo bi se one koji naprave i nenamjernu pogrešku, a takve su uslijed strahovito kompliciranih i često kontradiktornih propisa lako moguće, kaznilo još drastičnije – tvrdi Cvetojević. 

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever smatra da su rigoroznije kazne rješenje.

- Protiv povećanja kazni mogu biti jedino oni koji imaju namjeru utajivati poreze. Zašto bi to smetalo nekome tko izvršava sve obveze prema državi? - pita se Sever.

Svoj glas u našem Fight clubu možete dati OVDJE.

18. travanj 2024 14:51