Hrvatska
StoryEditor

Jednima regres na ruke, drugima ne

21. Kolovoz 2016.

Unatoč peripetijama hoće li ove godine biti isplaćen regres i kako, Vlada je pronašla načina i sredstava da isplati 74,3 milijuna kuna na koja je gotovo 60 tisuća državnih službenika steklo pravo temeljem Dodatka III. Kolektivnog ugovora potpisanog 28. srpnja ove godine.

Sindikat je tražio, a tehnička se vlada s tim složila, da službenicima koji imaju blokiran račun zbog ovrhe regres bude isplaćen na ruke. No, kako nam je ispričao glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Siniša Kuhar, isplata na ruke blokiranima nije bila pravilo.

– Sindikat je pribavio mišljenje Porezne uprave prema kojem se takva naknada može isplatiti u gotovom novcu, a Ministarstvo pravosuđa zauzelo je stajalište kako se regres u gotovom novcu može isplatiti samo ako je riječ o ovrsi nad plaćom, ali ne i ako je riječ o ovrsi nad plaćom i imovinom – kaže Kuhar.

U praksi, neka su državna tijela isplaćivala regres u gotovom novcu svim blokiranim službenicima, druga su primjenjivala kriterije Ministarstva pravosuđa, a treća svojim zaposlenicima uopće nisu pružila priliku da im se regres isplati na ruke i jednostavno su ga isplatila na njihove tekuće račune.

– To samo dokazuje problematičnu subordinaciju u pogledu operacionalizacije odluka aktualne vlade, koja je prije javnog očitovanja o mogućnosti isplate regresa na ruke svim blokiranim službenicima trebala osigurati uvjete za njezinu provedbu odnosno prethodno utvrditi može li se to učiniti ili ne – smatra Kuhar.

19. travanj 2024 22:15