Hrvatska
StoryEditor

Jeftinije gorivo ne pojeftinjuje prijevoz

30. Studeni 2014.

Prije nekoliko godina, kada je barel nafte na svjetskim tržištima obarao povijesne rekorde, mnogi u Hrvatskoj najavljivali su poskupljenje svojih krajnjih proizvoda i usluga. No iako je cijena goriva na svjetskom tržištu drastično pala u posljednjih nekoliko mjeseci, a što se odrazilo i na Hrvatsku budući da je litra benzina jeftinija za 11,6 posto u odnosu na početak srpnja, a dizela za devet posto, proizvodi i usluge neće pojeftiniti.

Treba uzeti u obzir da je, kažu upućeni, i dosad dio proizvođača, dobavljača i trgovaca roba i usluga amortizirao redovita poskupljenja goriva na teret svog poslovanja i nije prenosio poskupljenje na krajnjega kupca jer je hrvatsko tržište iznimno cjenovno konkurentno i svaki rast cijena znači gubitak kupca.

‒ Svaka izmjena cijene goriva utječe na troškove poslovanja tvrtki s velikim voznim parkom. No istodobno tvrtke i građani opterećeni su rastom cijene tehničkog pregleda vozila jer je prije mjesec dana stupila na snagu Odluka o visini naknada za tehnički pregled i druge poslove koji se obavljaju u stanicama za tehničke preglede vozila kojom su troškovi tehničkog pregleda porasli za 10 posto ‒ objašnjava Mirela Gudan, direktorica HUP-ove Udruge poslodavaca prometa.

Slijedom toga, kaže Gudan, ako se promjenu cijene goriva stavi u kontekst s ostalim troškovima poslovanja i troškovima voznog parka, koji su u zadnje vrijeme znatno porasli, nikako se ne može govoriti o smanjenju troškova poslovanja i rasterećenju gospodarstva.

Zdeslav Šantić, glavni ekonomist SG-Splitske banke, smatra da su već duže prisutni pritisci na pad poslovnih prihoda i marži proizvođača i trgovaca zbog deflatornih pritisaka, stoga je moguće očekivati da će utjecaj pada cijene naftnih derivata biti vidljiviji na kretanju proizvođačkih nego potrošačkih cijena.

02. svibanj 2024 15:42