Hrvatska
StoryEditor

Jovanović, Grčić, Vrdoljak i Hahn na konferenciji o pametnoj specijalizaciji

11. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Ministarstvo gospodarstva u suradnji s Europskom komisijom 12. veljače u Zagrebu organizira konferenciju pod nazivom ‘Pametne specijalizacije‘ u kontekstu Kohezijske politike 2014.-2020.

Pametna specijalizacija podrazumijeva identifikaciju jedinstvenih obilježja i potencijala svake zemlje i regije, uz isticanje konkurentskih prednosti te okupljanje regionalnih dionika i sredstava oko vizije budućnosti utemeljene na izvrsnosti. Ona također uključuje i jačanje regionalnih inovacijskih sustava, povećavanje razmjene znanja te širenje prednosti inovacija kroz cjelokupno regionalno gospodarstvo.

Pametna specijalizacija bit će preduvjet za dobivanje potpora iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Na konferenciji će sudjelovati Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU, Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta te Johannes Hahn, europski povjerenik za regionalnu i urbanu politiku.

Kako kažu u Ministarstvu gospodarstva, veći dio konferencije bit će posvećen predavanjima međunarodnih stručnjaka o konkretnim iskustvima u razvoju i provedbi strategija pametne specijalizacije u zemljama članicama Europske unije dok će predstavnici hrvatskih ministarstava prezentirati razvoj strategije pametne specijalizacije u Hrvatskoj te iznijeti stajališta vezano za provedbu. Završna panel diskusija pružit će mogućnost za isticanje preporuka za razvoj i provedbu strategije pametne specijalizacije u Hrvatskoj.

25. travanj 2024 06:24