Hrvatska
StoryEditor

Kada se političari riješe utega birokratske oligarhije može se pripremiti plodno tlo za financijski sektor

27. Travanj 2016.

[gallery columns="5" ids="220754,220755,220756,220757,220758,220759,220760,220761,220762,220763,220764,220765"]

Moram reći kako se Hrvatska u zadnjih deset godina, od moga posljednjeg posjeta promijenila, i očito je kako stvari idu na bolje. Pozivam turske poduzetnike da ulažu u Hrvatsku, a mi ćemo sve učiniti da hrvatskim poduzećima što više olakšamo ulazak na tursko tržište, poručio je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan prilikom obraćanja okupljenima na Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu održanom danas u Zagrebu.

- Turska treba poslužiti kao primjer Hrvatskoj. U posljednjih nekoliko godina Turska je doživjela ekonomski rast potaknut procesima privatizacije kakvi su rijetko viđeni u povijesti.  Birokratska oligarhija je najveća zapreka napretku, a kada se političari riješe tog utega mogu pripremiti plodno tlo za financijski sektor. Moram reći kako se Hrvatska u zadnjih deset godina, od moga posljednjeg posjeta promijenila, i očito je kako stvari idu na bolje. Pozivam turske poduzetnike da ulažu u Hrvatsku, a mi ćemo sve učiniti da hrvatskim poduzećima što više olakšamo ulazak na tursko tržište. Neka i HGK otvori svoju poslovnicu u Istanbulu - izjavio je  predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan prilikom obraćanja okupljenima na  Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu održanom danas u Zagrebu.

Erdoğan je posebno pohvalio hrvatsku IT industriju, te domaće stočare koji u Tursku izvoze 10. 000 tona mesa, a u turizmu predviđa rast investicija do tri puta.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozdravila je tursku predanost europskim vrijednosnim načelima, a potencijale poslovne suradnje između Hrvatske i Turske opisala kako goleme.

– Turska pripada EU, s Hrvatskom dijeli zajednički kulturološki i ekonomski pogled na svijet – smatra hrvatska predsjednica, te je pozvala gospodarstvenike da sami provjere njene tvrdnje.

Ministar gospodarstva RH Tomislav Panenić i njegov turski kolega ministar gospodarstva Republike Turske Mustafa Elitaş  vjeruju kako će ovakvi skupovi podići razine gospodarsku suradnje između dvije zemlje.

- Turska je postala značajan investitor u turizmu i energetskom sektoru, te podupire imidž Hrvatske kao zemlje u koju se isplati investirati. No, moram hrvatske poduzetnike pozvati da više ulažu na tursko tržište. Ova velika delegacija predvođena predsjednikom Erdoğanom trebala bi ih ohrabriti. Konkretni rezultati današnjih sastanaka trebali bi se uskoro i pokazati - vjeruje Panenić, te Rijeku u luku Ploče ističe kao ključne točke u daljnjem, kako vjeruje, još uspješnijem povezivanju između dvije zemlje.

Mustafa Elitaş smatra kako razmjena dobara između dvaju zemalja mora  doseći brojku od jedne milijarde dolara, a da se to dogodi, vjeruje, nema više nikakvih prepreka.

– Ne smije sve samo ostati na dijalogu. Na nama je da turskim tvrtkama olakšamo što je više moguće ulazak na hrvatsko tržište i stvorimo povoljnu poduzetnički atmosferu. Globalizam danas zahtjeva brzu reakciju i prilagodbu – dodaje turski ministar gospodarstva.

Kako je Hrvatsko-turski gospodarski  forum organiziran od strane Hrvatske gospodarske komore i turskog Odbora za međunarodnu gospodarsku suradnju (DEIK),  ponešto su imali za reći i predsjednik HGK Luka Burilović, te predsjednik DEIK-a Omer Cihad Vardan.

Burilović je tako pohvalio tursko gospodarstvo, za koje smatra da je pod Erdoğanom procvjetalo. Hrvatsku smatra prirodnim partnerom Turske, te zemljom koja treba poslužiti kao njihovom poveznicom sa zapadnom Europom. Negativne strane su ukidanje vize za Turke, kada je Hrvatska ušla u EU, a što je rezultiralo prepolovljavanjem broja turskih turista. Upozorio je i kako je robna izmjena koja danas iznosi 350 milijuna dolara, mora doseći jednu milijardu.

- Turska nikad nije bila na teret Europe. Da bi govorili o boljoj budućnosti, bitno je da mi zajedno surađujemo, kao što  primjerice surađujemo po pitanju problema s izbjeglicama. Naše države su u isto vrijeme započeli pregovore za ulazak u EU, te premda ste vi ušli prije nas , Turska je uvijek podržavala Hrvatsku na tome putu – nadovezao se  predsjednik DEIK-a.

06. svibanj 2024 07:41