Hrvatska
StoryEditor

Kako preživjeti izbornu torturu?

12. Listopad 2015.

Niz pogrešaka u izjavama, natezanje tko je u pravu, a tko je u krivu i oštre poruke u kampanji prestat će, nadamo se 8. studenoga kada će se održati izbori.

Mnogo toga dogodilo se u tjednu kada je poslovni tjednik Lider obilježio 10 godina postojanja. Idemo redom... Da, treba još izdržati manje od mjesec dana, no kakvim su sve izjavama političara u borbi za dobro plaćena mjesta u vlasti izloženi građani, nadamo se da se to neće činiti predalekim. Sasvim je sigurno da ćemo i dalje slušati gafove poput pogrešnih izračuna udjela smanjenog PDV-a u BDP-u potpredsjednika Vlade Branka Grčića, pokušavanje ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da pokupi zasluge povratka hrvatskog vlaka iz Mađarske koji je prevozio migrante kao i njegovu nevjerojatnu izjavu da će vlak biti preuzet na pruzi koja zapravo ne postoji već 50 godina! Prodružio im se i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras nazvavši Hrvatsku gospodarsku komoru ‘elitističkom prćijom jedne opozicijske stranke‘. HGK je odgovorio da se ‘nada da se više nikada u našoj zemlji neće dogoditi da ljudi bez rezultata i potvrđenih kompetencija obnašaju važne ministarske funkcije‘. Kada se svemu doda otvoreni rat predsjednika Vlade Zorana Milanovića prema Mađarskoj, iskre koje frcaju prema predsjednici Kolindi Grabar Kitarović (i obrnuto), prema HDZ-u, ali i iz HDZ-a prema SDP-u, ali i potpuni gaf predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kada je na državnoj televiziji upitan da nabroji pet stavki na kojima se temelji predizborni program HDZ-a, svatko poželi prespavati vrijeme preostalo do izbora.

Malo stanovnicima Pelješca znače obećanja i prepucavanja političara. Oni su u subotu i nedjelju doživjeli potop nakon obilnih kiša. Poharale su ih bujice i odroni zato što nakon stravičnih požara ovoga ljeta u Trsteniku, nema više borove šume koja bi zaustavljala vodu. Mještani već mjesecima upozoravaju na ovakav razvoj događaja, ali nitko ih ne uzima ozbiljno. Nažalost, baš takav razvoj događaja nam je itekako poznat - građane nitko ne čuje dok ih nekoliko puta ne pogodi nesreća.      

Iz Njemačke poručuju da bi mogli početi vraćati migrante u Hrvatsku i Sloveniju stoga što prema njima ljudski postupaju za razliku od Mađarske i Grčke. Ministar Ostojić odmah je izrekao do nedavno nezamislivu izjavu da će u tom slučaju i Hrvatska zatvoriti prihvat.

U Hrvatskoj će se besplatno uklanjati nepravilnosti softvera za optimiziranje dušikovih oksida na 26.457 vozila Volkswagena. Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nazvao je Volkswagen pohlepnom korporacijom te će se založiti za naknadu štete. Mogli bi pozdraviti takvu izjavu da se ne radi o uobičajenim predizbornim riječima i osobi koja se veže uz aferu preseljenja ministarstva u luksuzne urede Zagreb Towera.

Ministar financija Boris Lalovac ne očekuje nikakve mjere Europske komisije prema Hrvatskoj u slučaju švicarac. Smatra da se nakon svega banke neće povlačiti iz Hrvatske, ali i da će poštivati zakon koji je donesen jer će u suprotnom plaćati milijunske iznose.

Čak 150.000 neodrađenih sati morat će nadoknaditi osnovne i srednje škole nakon štrajka prosvjetara kojim nisu ništa postigli. Svi sati će biti plaćeni nastavnicima, no učenici će morati nadoknaditi zaostatke. Kao da to nije dovoljno neke obrazovne ustanove nisu radile niti u petak s obzirom da je u četvrtak bio Dan neovisnosti.

Da bi Afrika mogla biti prilika za hrvatske izvoznike moglo se čuti na skupu Liderova Kluba izvoznika: ‘Kako poslovati u Africi - Angola, Egipat, Južnoafrička Republika‘ . Naime, Europa stagnira, dok Afrika raste te su njena nezrazvijena tržišta pogodna za sklapanje poslova, kaže Antonio Šeparović, vlasnik tvrtke Oradian iz JAR-a. Poručuje da iako postoji politička nestabilnost, rizik je ipak malen u odnosu na moguću zaradu.         

20. travanj 2024 16:28