Hrvatska
StoryEditor

Kiti li se tehnički ministar graditeljstva Kuščević tuđim perjem?

19. Srpanj 2016.

Tehnički ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević pretvorio je posjet Općoj bolnici Karlovac, koja je usred provedbe 80 milijuna kuna vrijednog projekta energetske obnove, u predizbornu kampanju HDZ-a. Ništa novo, kad se pri tome ne bi „kitio tuđim perjem“, odnosno projektima poput ovog u Karlovcu, za koji je ugovor potpisan potkraj prošle godine s tvrtkom „Rudan“ kao investitorom projekta po ESCO-modelu.

Naime, govoreći o obnovi OB Karlovac i splitskoj bolnici „Križine“ obnovljenoj po istom modelu i partnerima, tehnički ministar obrušio se na prethodnu vlast govoreći da su to jedina dva projekta koja je ona pokrenula realizirati, od njih 100 godišnje koliko je trebala, a da je već Kuščevićevo ministarstvo u samo pet mjeseci svog djelovanja (postojanja) potpisalo već 100 takvih ili manjih projekata. Time će, po Kuščeviću, već do kraja ove godine iskoristiti većinu od 311 milijuna eura EU novca koji čeka da bude povučen za sufinanciranje energetske obnove zgrada u javnom vlasništvu, i manji dio za višestambene zgrade.

Štoviše, Kuščević je najavio raspisivanje obilja novih natječaja za ovakve projekte već za rujan, a da je povlačenje 211 milijuna eura iz EU fondova za javne zgrade već praktično gotov posao za koji njegovo Ministarstvo upravo ovih dana dovršava radnje neophodne za aplikaciju.

Međutim, direktor agencije APN Goran Bradić kazao je da je sklopljeno ne 100 kako kaže Kuščević, već 18 ugovora ukupne vrijednosti oko 700 milijuna kuna, a među njima su obnova KBC Firule, Opće bolnice Varaždin, za Zatvorsku bolnicu i za kompleks bolnice „Fran Mihaljević“ u Zagrebu. Bradić dodaje da su još u pripremi projekti za 57 natječaja za javnu nabavu za 158 zgrada.

No, takva matematika vrlo je upitna u realnom vremenu, s obzirom da Graciano Rudan, direktor „Rudana“ kao ESCO-investitora tvrdi da samo jedan ovakav projekt  uzima barem godinu dana. Najvažniji i najduži dio je projektiranje kao bitna podloga za matematičku i financijsku održivost ESCO modela po kojem se investicija otplaćuje iz proračunatih ušteda energenata, vode i održavanja.

Što je onda, doista, nasljedila Kuščevićeva i Bradićeva ekipa - spaljenu zemlju ili projekte u završnoj fazi?

Karlovačka će bolnica, kaže Rudan, umjesto sadašnjih sedam, na energetiku i održavanje trošiti tri milijuna kuna godišnje, a od ušteđenih četiri milijuna kuna Bolnica će za svoje poslovanje zadržavati 800 tisuća kuna godišnje, a s 3,2 milijuna kuna uštede otplaćivat će „Rudanu“ investiciju tijekom 14 godina. Izvore financiranja „Rudan“ pronalazi kako kod banaka, tako i vlastitoj akumulaciji. U ovom primjeru Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti sufinancirao je projekt s oko 19 milijuna kuna, odnosno 24.6 milijuna kuna s PDV-om.

14. travanj 2024 19:07