Hrvatska
StoryEditor

Koji projekti mogu pogurati građevinski sektor?

28. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

U kolovozu su nastavljena negativna kretanja u građevinskom sektoru. Prema podacima DZS-a u spomenutom je mjesecu izdano 471 odobrenje za građenje, što je za visokih 34,4% manje nego u kolovozu prošle godine, pišu RBA analitičari.

Od toga se na nove zgrade odnosilo 295 odobrenja, pri čemu je 210 odobrenja bilo za stambene zgrade (-45,5% godišnje), a 85 odobrenje za nestambene zgrade (-22,0% godišnje). Godišnji pad izdanih odobrenja za gradnju stambenih zgrada u ovoj se godini drastično ubrzao. Tijekom prvih osam mjeseci ove godine izdano je tako 30,3% manje odobrenja za građenje nego u istom razdoblju prošle godine. Takva kretanja odražavaju prije svega još uvijek solidnu ponudu te slabu potražnju za stambenim nekretninama, što je pak rezultat visoke nezaposlenosti i neizvjesnosti te visoke zaduženosti stanovništva.

Isto tako, konstantan pad od početka 2009. godine bilježi i obujam građevinskih radova. Prema kalendarski prilagođenim indeksima obujam građevinskih radova u kolovozu je bio za 9% manje nego u kolovozu prošle godine, pri tome su padu pridonijeli isključivo radovi na zgradama (-19,4%), dok su radovi na ostalim građevinama zabilježili tek blagi pad od 0,8% godišnje.

Tijekom ove godine doprinos građevinskog sektora gospodarskom rastu i dalje će biti negativan. Tome najviše pridonose negativna kretanja na tržištu nekretnina, odnosno slaba potražnja za stambenim nekretninama, za koju ne očekujemo zamjetniji oporavak niti u narednim godinama. Potencijal za rast i razvoj građevinskog sektora analitičari vide u projektima koji se mogu financirati sredstvima iz fondova Europske unije koja će biti namijenjena financiranju velikih infrastrukturnih projekata, posebno iz područja prometa i energetike, ali i manjim projektima poput obnove i izgradnje škola, vrtića i sportskih dvorana te certificiranje zgrada.

19. travanj 2024 17:56