Hrvatska
StoryEditor

Kosor: Vlada ne razumije situaciju u kojoj živimo

29. Ožujak 2012.
Piše:
liderhrt

Poteze Vlade kritizirao je predsjednički kandidat HDZ-a Domagoj Ivan Milošević, kao i akutalna predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Milošević je rekao kako je Plan 21 postao Plan 25 zbog veće stope PDV-a te da su rezultati plana rekordna nezaposlenost i rekordno porezno opterećenje koje će dodatno razmahati sivu zonu.

Političko kadroviranje u državnim tvrtkama Milošević smatra nedopustivim te dodaje da članovi Vlade ne mogu biti u nadzornim odborima, a na čelu tvrtki koje vrijede milijarde kuna moraju biti najsposobniji. Drži da smo nakon 100 dana Vlade napokon zaslužili čuti što je plan kad je u pitanju i privatizacija tvrtki te kakva je strategija do kraja mandata.

- Kada postanem šef oporbe HDZ će zasigurno s vladom u sjeni uvijek nuditi rješenja, svakodnevno pratiti rad vlade i to je pravi način kako ćemo 2015. ponovno biti prvi. HDZ će ponovno biti na kormilu zemlje i u EU će, siguran sam, biti ta snaga koja će najbolje sačuvati nacionalne, političke, gospodarske i sveopće društvene interese - poručio je Milošević na konferenciji za novinare u svom stožeru.

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor također je komentirala prvih sto dana rada nove vlade. Vlada nije dobro počela i iskoristila tih sto dana jer je donijela odluke koje imaju dugoročne posljedice - povećanje PDV-a za dva posto koja je ogroman teret za građane koji osobito teško žive, ali i gospodarstvenike, osobito male i srednje poduzetnike, istaknula je Kosor.Naglasila je kako su to bili krivi potezi vlade, kao i proračun koji je donesen je na staklenim nogama što će se vrlo brzo potvrditi kroz rebalans. Prihodi su preplanirani zbog povećanja poreza, a proračun je podplaniran u rashodima, jer nije osiguran novac za kamate, plaće i ostala davanja po kolektivnim ugovorima za javne i državne službe, ustvrdila je Kosor. Također je upozorila na nova ubrzana zapošljavanja više stotina tzv. svojih u državnoj upravi što drastično i nepotrebno povećava rashode.

- Očekujemo i odgovore u vezi izmjena Zakona o radu, puno se govorilo i objavi registra branitelja i drugim projektima koji nisu ni domišljeni, a kamo li provedeni - kazala je Kosor. Ustvrdila je i da aktualna vlada opstruira provedbu Zakona o sprječavanju sukoba interesa.Olako se najavljuje povećanje cijena plina i struje, vlada očito ne razumije situaciju u kojoj živimo. Nema potrebe za drastičnim poskupljenjem, a kako će se to generirati na svakodnevni život građana i malo i srednje gospodarstvo možemo samo zamisliti, upozorila je Kosor. Predsjednica HDZ-a kazala je i kako se cijela Hrvatska trese od bahatosti i nekompetetnosti i činjenice da se politizira izbor članova uprave i nadzornih odbora javnih poduzeća.

13. travanj 2024 14:10