Hrvatska
StoryEditor

Kovačev: Pregovaramo o osnivanju prvog venture-capital fonda u Hrvatskoj

30. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

Bez inovacija u Hrvatskoj neće biti rasta BDP-a i zaposlenosti, dok su inovatori nešto najvrijednije i najbolje što hrvatsko poduzetništvo ima. Poručeno je to sa konferencije za novinare na kojoj su Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i neki od nagrađivanih hrvatskih inovatori razmijenili svoja mišljenje i prijedloge o tome što bi trebalo učiniti za poticanje inovatora.

- Dobre ideje su nam uvijek potrebne, no dalek je put od ideje do komercijalizacije. Na tom putu pomažu HBOR, HAMAG, BICRO i fondovi za gospodarsku suradnju. Uskoro možemo očekivati i pomoć Svjetske banke, s kojom pregovaramo o osnivanju prvog venture-capital fonda u Hrvatskoj. Inovatori-poduzetnici su prerizični za komercijalne banke, možda čak i za FGS-ve. Naime, inovatorskih ideja nema na tržištu, dok su sami inovatori uglavnom početnici u poduzetništvu, što je dvostruki rizik za banku – kazao je Anton Kovačev, šef HBOR-a.

Mate Rimac, vlasnik Rimac automobila istaknuo je kako su venture capital fondovi upravo ono što inovatorima treba. Osim toga zamjera i nedostatak infrastrukture za start-up tvrke te manjak poduzetničke inicijative, koja je prema njegovim riječima važnija od svih medalja osvojenim na međunarodnim inovacijskim sajmovima.

Što se konkretne financijske pomoći inovatorima tiče, HBOR je prezentirao program financiranja pronalazaka. Na kredite iz tog programa mogu se javiti sva mala i srednja trgovačka društva koja dobiju pozitivnu odluku BICRO-a te imaju atestirana proizvod ili tehnologiju. Osim toga moraju zadovoljavati jedna od tri uvjeta: podnesen zahtjev za patentiranjem u Hrvatskoj, podnesen zahtjev za zaštitom industrijskim vlasništvom u Hrvatskoj ili inozemstvu ili posluju barem dvije godine te u bilanci imaju iskazanu stavku – nematerijalna imovina – izdaci za razvoj.

Takve kompanije mogu dobiti kredite od 80.000 kuna do neograničenog iznosa, u pravilu od 85 posto vrijednosti ukupne investicije bez PDV-a. Krediti se odobravaju uz kamate od dva do četiri posto, uz mogućnost smanjenja kamate na tri posto do kraja ove godine. Rok otplate može se razvući do 14 godina, uz tri godine počeka. Mikrokredite do 70.000 kuna nudi i HAMAG i to uz kamatu od 0,99 posto.

Dalibor Marjanović, predsjednik BICRO-a, istaknuo je, pak, kako je ta institucija u proteklih pet godina potpomogla ukupno 257 projekta sa 273 milijuna kuna. Tim je novcem stvoreno tisuću novih radnih mjesta.

25. travanj 2024 12:02