Hrvatska
StoryEditor

Lalovac: Porez na štednju neće utjecati na štednju građana

03. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Premijer Zoran Milanović i ministar financija Boris Lalovac zadovoljni su ocjenama Europske komisije koje se tiču rezanja deficita proračuna.

Europska komisija zadovoljna je predloženim mjerama hrvatske Vlade za smanjenje deficita, a premijer Zoran Milanović priznao je da to nije loš rezultat za koje je zaslužan i bivši ministar Slavko Linić.Osvrnuo se i na porez na štednju.

- Na nama je hoćemo li ga uvesti. Mi smo dali komisiji određene naznake kojih ćemo se  načelno pridržavati. Uvijek su moguće neke korekcije – rekao je Milanović.

Više o samim mjerama rekao je ministar financija Boris Lalovac koji je naglasio da se mora uvesti još stroža kontrola rashodne strane.

- Vlada već radi na tim mjerama, a za sve ono što smo radili dobili smo pozitivne ocjene. Nema mjesta za euforiju. Za mene će naglasak biti na rashodovnoj strani proračuna, morat ćemo uvesti neke kontrolne mehanizme da bi ispoštovali sve što smo dogovorili s Europskom komisijom – rekao je Lalovac.

Dodao je da će kontrola rashoda biti još bolja kada u centralni obračun plaća uđu škole i bolnice, a nadzirat će se subvencije i poticaje te kakav je njihov učinak za gospodarstvo. Što se tiče samog punjenja proračuna ministar nije zabrinut.

- U prvom dijelu godine isplatili smo 1,1 milijardu kuna županijskim bolnicama, 1,4 milijardu ćemo sada dati poljoprivrednicima, dok ćemo još dvije milijarde kuna dati za zdravstvo. Pritisak je bio veći, a moramo dati podršku poljoprivrednicima pogotovo u poplavljenim područjima. Ali u lipnju, srpnju i kolovozu zbog turističke sezone očekujemo bolje punjenje proračuna pa će se to iznivelirati – rekao je Lalovac.

Dodao je da se porez na štednju spominje u dokumentima poslanim komisiji, te da taj porez neće utjecati na štednju građana.

- Imat ćemo najnižu kamatu u okruženju i mislim da se štednja stranih građana neće vratiti u njihove zemlje. Preporuka komisije je bilo da razvijemo taj oblik oporezivanja. Problem je što ta štednja se nije ulagala u gospodarstvo jer smo imali probleme s odobravanjem plasmana banaka i dosta toga smo rješavali preko HBOR kojeg ćemo dodatno kapitalizirati – poručio je Lalovac

24. travanj 2024 15:52