Hrvatska
StoryEditor

Lalovac rješava problem franka i smanjuje porez na plaće

26. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Ministar financija Boris Lalovac bit će ključni čovjek u izbornoj kampanji Kukuriku koalicije, a do kraja godine priprema niz socijalnijh mjera koje će, nadaju se u SDP-u, donijeti još jedan mandat lijevoj vladi

Tako ministar Lalovac priprema dva velika projekta. Jedan je Zakon o stambenom kreditiranju, a drugi daljnja reforma Porezne uprave. U Zakonu o stambenom kreditiranju prvi put bi trebalo sustavno urediti tržište nekretnina, piše Jutarnji list. Taj bi propis regulirao kamate na kredite, propisao bi tko i pod kojim kriterijima procjenjuje nekretnine, obaveze banaka koje kreditiraju kupovinu stanova. Kroz ovaj zakon će se, osim sustavnog uređivanja stjecanja vlasništva nad nekretninama, riješiti i tržište najma nekretnina u kojemu trenutno caruje nered.  Namjera mu je u zakon ugraditi i građane koji su zaduženi u francima kao i oni u eurima. Lalovac je dao nalog da se ispitaju rješenja koja imaju druge zemlje EU.

Daljnja reforma Porezne uprave svodila bi se na reorganizaciju inspekcijskog nadzora koji bi bio više baziran na elektroničnom nadzoru. Uspije li dobiti podršku u Vladi, Lalovac bi proveo daljnje rasterećenje poreza na plaće.

Osim Lalovca i drugi ministri planiraju projekte. Do kraja godine bit će ih 50, a prema svemu sudeći i parlamentarni izbori zbog toga će biti održani iduće godine. Većina najbitnijih projekata planirana je za kraj ove godine ili početak 2016.. Do kraja godine planira se niz investicijskih projekata koji će se većim dijelom financirati novcem EU fondova, gdje je svakako najvažniji Pelješki most, u energetici se računa na projekte vrijedne dvije milijarde eura, a sve se priprema i da iduće godine krene IPO HAC ONC-a. Očekuju se i rekordni rezultati turističke sezone, a za dio socijale povećat će se socijalne naknade za 15 posto.  

26. travanj 2024 20:10